vaczizzo Creative Commons License 2018.10.21 0 0 9266

Hogy mi birodalom lettünk volna? Jól hangzik, de ez nem igaz - és még csak nem is negatívum, hiszen a többi nép betelepülő/betelepített volt ide a törökök kiűzése után, mi pedig megtűrtük őket és még csak nem is voltak ide bezárva, hiszen bármikor elmehettek volna a Kárpátokon túli anyaországaikba, vagy ahová akarnak, a határaink ugyanis nem voltak úgy lezárva, mint pl. a "testvéri" szocializmus idején.

És birodalom vagy sem, de a Kárpát-medencének egy természetes egységet kell újra képeznie, hiszen az is.

A birodalom korabeli és mai jelentése alapján bizony a Nagy-Mo. birodalmi berendezkedés volt és ebből a szempontből lényegtelen, hogy a nem-magyar népek mikor települtek be. Valószínűleg te is tudod - maximum nem akarod bevallani magadnak sem -, hogy a kiegyezéstől 1918-ig az erőszakos magyarosítástól volt hangos európa. Az angolban meg is született a Magyarization kifejezés (keress rá wikipedián). Ezt persze a történelemkönyveink és tanáraink elfelejtik megemlíteni (sokan talán nem is tudnak róla), mert erről a hivatalos történetírás diszkréten hallgat. És érdekes módon nem a monarchiát vagy az osztrákokat marasztalták el emiatt akkoriban, hanem a magyarokra vonatkozott ez a botrány.

És itt nem területeket kellett volna adni a kisebbségeknek az 1860-as évektől, csak szimplán jogokat, némi önrendelkezést, anyanyelv-használatot, iskolákat.

Trianon megítélésénél ezt mai napig elfelejtik megemlíteni a történészek, hogy bizony volt egy 50 éves előzmény, amikor finoman szólva sem bizonyított az ország túl jó dolgokat.

"szlovákianak volt és van létjogosultsága"

"Az Antarktiszon vagy a Marson. Ott még van hely új államoknak. De a Kárpát-medence már foglalt."

Na ez az igazán irredenta érvelés. A 18. század végétől megjelenik a nacionalizmus, mint rendezőelv és a birodalmak kora szépen lassan lejárt. A szlovákok ekkor tömbben élő nép voltak és a nacionalizmus elterjedésének, a nemzetállamok kialakulásának korában teljesen mindegy volt, hogy anno 900-ban a szlovákok voltak itt előbb vagy a magyarok. A 19. század második felére a tömbben élő népek mentén kezdték kialakítani az országokat, nemzetállamokat.

Én viszont igazi hazafiként azt mondom, hogy mivel a Magas-Tátra és a többi, Trianonban elszakított országrész államalapításunk, sőt, honfoglalásunk óta hozzánk tartozik, ezért ezután is hozzánk kell tartoznia. Talán valami bajod volna azzal, hogy lenne magashegyvidéki tájegységünk és természetes határaink szegélyeznék újra országunkat?

Értem én ezt, csak akkor legyél következetes az érvelésben. Nem vitatod el Németország, Olaszország, Spanyolország vagy Lengyelország létjogosultságát, ami birodalmak, kisebb államok területén alakult ki a nemzeti összetartozás mentén a 19. szd. második felében. De amikor Magyarországról van szó, akkor önkényesen választasz egy ezer évvel ezelőtti állapotot és azt akarod visszaállíttatni. Namost  a történelem és a politika nem így működik.

Másrészt én rendszeresen járok a Tátrába és nekem nem okozna nagyobb komfortérzetet, ha ez a terület magyarországhoz tartozna. Ha neked igen, akkor az egy egós sovinizmus.

Az, hogy ezer évig hová tartozott a tátra az nem érv a politikai rendezéshez, mert ma már egészen más az országok rendezőelve, mint előbb írtam. Ugyanúgy 1000 évig apostoli, meg Istentől eredeztetett király uralkodott mo-on, de attól még ma már az egy elavult államforma. Sőt a nők nem is szavazhattak, sőt 150 éve még szavazás se volt mo-on. Akkor az egy érv, hogy ma se legyen??

Van egy szlovák kolléganőm, aki itt dolgozik Pesten. Rózsahegyről jött és nagyon sokszor jártam nála, illetve azon a vidéken. Rengeteget túráztam a Zsolna-Poprád közötti vidédeken. Namost ezen a kb. 200 kilométeren nincsenek magyarok és 100 évvel ezelőtt is maximum az ispáni hivatalokban beszéltek magyarul. De hogy jobban értsétek: ezen a 200 kilométeren előbb találkozol transzvesztita lakossal, mint magyarral. Őszintén kíváncsi vagyok az érvedre, mert ezt szeretném elmondani ennek a lánynak. Te azt állítod, hogy ez a terület magyarországot illette trianonban és illeti mai is. Mégis mit mondjak ennek a lánynak Mert én tanult emberként egyetlen érvet sem tudok felhozni arra, hogy ennek a területnek miért kellene mo-hoz tartoznia.

Mégegyszer mondom: Trianon igazságtalan volt, mert színmagyar és magyartöbbségű területeket csatolt más országokhoz, amivel újabb igazságtalanságot hozott létre. De az a gond, hogy a vérmagyar idióták sosem ezzel érvelnek, hanem az ezeréves határokkal.

Előzmény: egy hazafi (9259)