Nekem más a helyzetem. Én nem fő megélhetési forrásnak, hanem egy plussznak tervezem a szarvasgombázást (az irodai munka mellé, ellensúlyozására is). Lenne 8 ha viszonylag jó termőképességű föld, amely alkalmas tölgy telepítésre (van talajvizsgálat) és az erdős pályázatba plusszban támogatják a mikhorrizált csemetét (kb. 600 db-ot) egy hektárra. A föld a kiadással most is hoz egy fix összeget, tehát nem kötelező beleugranom semmibe.
Az elképzelés az lenne, hogy az erdőt saját eszközökkel telepítve, ápolva elég szép összeg marad a támogatásból, melyet plussz csemeték beültetésére használnék a sűrűbb gomba hálózat létrehozása érdekében. Az első 11 évre területalapú támogatás is jár, tehát a kiadás bevétele is meglenne. Utána pedig elméletileg már pár éven belül be kellene indulnia a szarvasgomba termésnek. A terület mellett kutam is van, addigra locsoló rendszert is kiépítenék.
Az a kérdés, hogy ezzel a technológiával műkodhet-e egy normálisan termő erdő. Gondolok itt arra, hogy a 13-15 évre egy ha/40-50 kg gomba elérhető-e? Valóban ilyen alacsony, azaz 40 euro a gomba ára egész szezonban? Azért azt számolom, hogy 45 kg/ha és 12000 Ft-os árral számolva is a költségek levonása után tisztán kb. 6-szoros a bevétel a föld kiadáshoz képest. A tölgy értékéről nem is beszélve...de azt csak az unokámnakk buli.
A baromi nagy, ha hogy létrejön-e megfelelő én a gomba hálózat és lesz-e normális termés?
Aki látja a terv buktatót kérem írja meg tapasztalatait. Köszönöm.