petergabor Creative Commons License 2018.10.18 0 0 1453

Sziasztok!

új vagyok ezen a fórumon, de örömmel fedeztem fel, hogy ilyen topik is van.

Öcsémmel évek óta kutatjuk-keressük a magyarországi romokat. Vár, templom. Már elég sok helyen jártunk, de még több helyen nem. A felkeresett romoknál koo rögzítése, fénykép készítése. Egyfajta dokumentálás.

A hozzászólásokat nagyjából átfutottam, de mind a közel 1500-at nem néztem át részletesen, így nézzétek el nekem, hogy ha esetleg olyat kérdezek, ami már itt szerepelt.

A felkeresendő romokhoz mindenféle forrásból próbálunk meg infókat beszerezni, de ez nem mindig jár sikerrel.

Majkon van egy kamalduli remeteség, aminek az udvarán van egy templomtorony. Gondolom ezt sokan ismeritek. Azonban tudomásom szerint van ott premontrei templomrom is, amiről nem tudjuk, hogy hol keressük. Volt róla szó az oroszlányi tévében egyszer, ott figyeltem fel rá. Aztán, amikor Majkon jártunk, megkérdeztük a helyi idegenvezetőt, aki megerősített minket hitünkben, de információval nem tudott szolgálni. Viszont ajánlotta a remeteség gondnokát. Ő szintén mondta, hogy igen van egy premontrei kolostorrom, de nem árulja el a helyét, mert mi biztos kincskeresők vagyunk és feldúlnánk az egész területet. A kamalduli remeteség környékét járva, találtunk egy kb. egy méter átmérőjű kő gömböt a mező szélén, ami eléggé emberi munkának nevezhető. Úgy véltük, hogy ez lehet, hogy a premontrei szerzetességből való, de egyéb romot nem találtunk.

"A remeteségtől dél-keletre terülnek el a XIII. században épült premontrei kolostor romjai, melynek köveit felhasználták a kamalduli remeteség építésekor." forrás: https://www.majkikolostor.hu/magyar/oldalak/a_kolostor/

Nem tudtok róla esetleg?

Aztán van még egy bizonytalan (több is :) ) rom: a rátóti zárdarom. Magyarországon három Rátót nevű települést találtam: Rátót/Gyulafirátót/Vácrátót, Vas/Veszprém/Pest megyében. Ezt a romot sem tudom, hol keressem. Gyulafirátóton van a Premontrei templom- és kolostorrom, ami itt a fórumban is többször említésre került. Itt jártam is korábban. Ez lenne az, amit keresek?

(Örömmel fedeztem fel a zámolyi temetőben levő romról a tudósítást itt a fórumban. Először a nagymamámnál egy könyvben bukkantam rá és felkerekedtünk ketten megkeresni. Nagy élmény volt, mert akkor még nem volt ilyen szépen kitisztítva sem a rom, sem a régi temető. Bozótosban kellett bujkálni.)