evodia2010 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 10955

Hello, férfi lekvárfőző személy vagyok.

A rostos és a darabos (dzsem) két különböző dolog. A "rostos" kajszi (pl. szerintem a rózsakajszi, vagy kicsit a ceglédi arany) tartalmaz fás jellegű, kellemetlen rostokat. Az, hogy ez fajtajelleg vagy környezeti ártalom, a lekváron nem segít. Amit te szeretnél, az a darabos ún. dzsem, bár én inkább mindenre lekvárt mondok. Én rövid ideig főzöm a kajszit, kicsit botmixerezem, annyira, hogy darabos is legyen benne. A héjat forrázás után már levettem. A cukor kicsit hígít rajta (kb 30deka/kg). Pektin nélkül is használható lesz a lekvár, pektinnel sűrűbb, de ekkor sem lesz sütésálló. Sütésre jó a celofán alatt beszáradt lekvár :) Utálom a vastagon pektines lekvárokat, de egy kicsit szoktam a kajsziba tenni (ajánlott mennyiség töredéke). Ennyi.

Előzmény: nyebojsza (10949)