APT Creative Commons License 2018.10.15 0 0 165356

Na, alakul ez, nem fogunk összeveszni...

Hozzá kell tenni, hogy amit én írok - azt kereskedőszemmel nézve kicsit a "cserép alól írom", lévén külhonból venni még csak-csak szoktam az ebayon mindenfélét, de eladni nem. A hazai piac pedig olyan, amilyen, én konkrétan a hazai régiség-óra piacon semmiféle pezsgést vagy fellendülést sem észlelek, sőt, szerintem kifejezetten döglődő, még helyben járónak is csak nagy jóindulattal mondható. Az órabörzéket neked sem kell bemutatni - a legendás "Ecseri" meg olyan szinten járja a végét, hogy nem vagyok biztos, hogy nem fogják rövidesen bezárni, és a helyén valami hipermarketet felhúzni...

Olyan esettel meg még én is találkoztam (még ha nem is voltam sajnos haszonélvezője :-)) ), hogy egy kőgazdag sznobnak itt és most azonnalra kellett valami, egyébként várólistás, nehezen beszerezhető puccos Rolex modell (az is Daytona volt amúgy, ha jól emlékszem), és hajlandó volt érte csuklás nélkül dupla-tripla árat is kifizetni - no de minden ilyenre jut száz másik nehéz eladás...

Az mindenesetre nagyon elgondolkodtató, hogy pont a nagyon sztárolt, általad emlegetett modellekből (és itt most a GMT MAster különösen szemet szúró) iszonyatos kínálat van, a Chrono 24-en például minden hetedik (!!) óra Rolex, több, mint hetvenezret hirdetnek - és piszkosul kérdéses, mennyi is megy el belőlük ténylegesen (és az is mennyiért, mert a háttéralkukat nem láthatjuk).

Még egy megjegyzés - csak újra ránéztem az emlegetett IWC C89 vonalra - hát, az ott hirdetett árak a két és háromszorosa között szórnak annak, amennyiért a magyar piacon a pillanatnyi tapasztalataim szerint ténylegesen el lehet egy-egy ilyen órát adni. Persze itt is kérdés, hogy mi realizálható ugyanakkor ezekből az árakból - mert közben én meg a gyűjteményembe rendszeresen tudok az ebayon vásárolgatni úgy ezt-azt, hogy bizony a szokásos hazai árak alatt veszek (már amikor vannak egyáltalán hazai árak, mert például Grand-King Seiko, akár mechanikus, akár kvarc nincs is itthoni kínálatba - egyáltalán), de így is azt látom, hogy aki jó áron akar eladni, annak eleve azzal kell kalkulálnia, hogy nem itthoni lesz a vevője... És, hát akkor ugyebár jönnek a szokásos dolgok - egy kelet-európai eladótól soha a büdös életben nem veszik meg annyiért az óráját, amennyiért egy némettől, amerikaitól - a Rolex vonalon talán legjobban pörgő amerikai piacra innen gyakorlatilag nem is lehet eladni, eleve akkora a hazai kínálat, hogy a külföldit ott meg sem nézik - mi ott legfeljebb vevők lehetünk, csak kívülről nézhetjük, amit művelnek...

Előzmény: innovations (165354)