Nagyon ellentmondásos ez a dolog... Egyfelől - én nem vagyok óranepper, így a napi árakban nem vagyok annyira benne, mint aki állandóan adja-veszi őket. Másfelől azért elég sok ismerős megtalál a szervizen túl azzal is, hogy segítsek már neki eladni az óráit - és, hogy őszinte legyek, én azt látom, hogy NEM TUDOM ELADNI normális áron azokat idehaza. (Kéretik a mondat minden jelzőjét figyelembe venni!!)
Az, pedig, hogy valamit mennyiért hirdetnek, az nem jelenti azt, hogy el is tudják adni, de készséggel elhiszem, amit írsz, másfelől itt is azt látom, hogy a "hype", ahogy te fogalmaztad (én meg talán buboréknak tippelném??) azért nagyon szűk körre, egy-két gyártó néhány modelljére korlátozódik.
Lehet, hogy a Patek Nautilus ilyen áron megy, de ehhez képest meg női arany Patekot most adtak el végül egy éves kínlódás után a szemem előtt el törtaranynak, mert hiába futtatták meg mindenféle árverésen, tették fel a Vaterára, járt még pár galériás-BÁV-os árverésen is - NEM KELLETT SENKINEK. Pedig egyben volt, szép volt, de aranyárnál többet senki sem akart érte fizetni..
Az ebayt tudtam én is csak javasolni, de az meg körülményes volt nekik...
A Rolexnél is azt látom, hogy néhány modellre döngenek a méhecskék - a többi meg ott áll beporzatlanul... Elhiszem, hogy a most korszerű és divatos megjelenésű modelleket eszement áron viszik - itt és most éppen... - de közben meg egy kicsit régebbi Rolex Date-t nem tudtunk eladni, most már egy svéd árverési lapon futtatjuk - és NEM MEGY EL... Arany 18K-s kézi húzós LeCoultre KUTYÁNAK NEM KELL... Ezer euróért sem kell.. Szép, klasszikus, hibátlan 18K IWC C89 árverésen négyszer (!!) megfuttatva nem jutott 7xx euró fölé.
Persze, mondhatod, hogy nem ezeket kell venni - de ezek az órák 10-12 éve meg jól mentek, jól eladhatók voltak - most a puszta eladásuk is probléma. Én semmiképpen sem vennék mérget arra, hogy a Patek Nautilus ára mindig csak fölfelé fog menni, ahogy a Rolex GMT Master sem egy fellelhetetlen ritkaság, csak a Chrono 24 több, mint 3200 találatot (!!!) hoz fel (ehhez képest a kutyának nem kellő IWC C89-re ad 74 találatot...) - az árak cca. 2 milliótól a csillagos égig - és tudod mit, nem vagyok én olyan nagyon biztos abban, hogy mind a 3200 el is fog ilyen árakon kelni...
De majd kiderül. Ami a válság emlegetését illeti - a ciklikus válságok a piacgazdaság inherens részei, eléggé elkerülhetetlenek, és igazándiból sajnos "már ideje van" a következőnek, a tünetek láthatók is, óriási buborékok vannak a tőzsdéken - nálunk az építőiparban meg egy-két más területen - és már egy elég kis visszaesés is a luxus-szegmensből igen hamar kiszippantja a keresletet.
Ettől persze még lehet igazad, de tegyük hozzá azt is, amit az első posztomban is megjegyeztem, hogy azok az órák, amelyek befektetésként értelmezhetőnek tűnnek - azok bizony drágák. Egy kis, vagy éppen nem is kis kocsi (új !) áráról beszélünk - ami aztán később vagy jó üzlet lesz, vagy nem...
Én ezt bizony nem javasolnám senkinek - csak ha amúgy is vágyik ilyen órára, hordani, szeretni is akarja, lelkesedni érte, büszkének lenni rá - akkor hab a tortán, hogy esetleg még anyagilag sem jár rosszul - de ezt garantálni???