Aszpirin Creative Commons License 2018.10.02 0 0 165294

Nem tudom, hogy lehet-e így általánosítani, vaószínűleg van solar és solar technológia között is valamennyi különbség. De leírom az én tapasztalatomat, ami sajnos offtopik itt, de talán a többiek elnézőek lesznek.

Természetjáráshoz (ami nálam igen gyakran magashegyi trekkinget jelent, nagyon zord körülmények között) én egy Casio Protrek PRW-5000-est használok, kb 7 éve. Na, az számtalanszor volt tűző napon, sőt, ami talán még “rosszabb”, tűző napon magashegyi, havas környezetben (ahol bizony a szemet is komoly szemüvegel kell védeni a “hóvakság” ellen). 

Mindezek után a mai napig semmi jelét nem mutatja annak, hogy a - számlapba épített, láthatatlan - napeleme károsodott volna. Nagyon kevés fénnyel is beéri, és ez lehet mesterséges is. A kb hét év alatt egyszer sem történt meg, hogy annyira lemerült volna, hogy újra be kellett volna állítani rajta az időt. Ha teljes sötétségben és mozdulatlanságban hagyod, akkor egy (hosszabb) idő után átvált valami nagyon minimál-energiaigényű üzemmódba: minden mutatója beáll 12 órás pozícióba, kikapcsolja a kis LCD kijelzőt is, de az időmérő “magja” így is működik. 

Egyszer már jóval 5 éves kora után, kb 6-7 hónapot “vészelt át” egy becsukott fa órásdobozban, tehát totál koromsötétben. Amikor kinyitotam a dobozt, láttam a “total alvó állapotot”. Kivettem, kézbe vettem, és kb fél perc telt el, mire feléledt: a mutatói beforogtak a pontos aktuális időre, elkezdett járni a másodpercmutató, és a kis LCD kijelzőt is bekapcsolta. Ezen ugyan “L” jelent meg, ami alacsony töltést jelez, de normál szobai nappali fényben is kb félóra után már “M”-re váltott (közepes töltöttség). Nem kellett ujra beállítani, stb.

Azért elképesztő, hogy energiagazdálkodásban egy ilyen óra már mire képes.

Hozzátenném, hogy hétköznapi viseletben csak elvétve használom, mert ahhoz túl nagy bumszli. De évek óta nem állt meg, és amint írtam, rengetegszer volt már közvetlen napfényen is. 

Az árát már rég megszolgálta. Nem várom el tőle, hogy az idők végezetéig ilyen jó lesz, de egyelőre még hibátlan.

HA minden solar óra így működik, akkor én nem aggódnék.

Előzmény: Törölt nick (165293)