@toriko: Swiss Military Hanowa: ez egy nagyon széles körben árult, alsókategóriás “Swiss made” óramárka.
A “Swiss Made” felirat jogilag kötelezi a gyártót bizonyos dolgokra, pl. az alkatrészek bizonyos mértékben svájci eredetűek kel legyenek, és Svájcban kell történjen az összeszerelés. Ami a Hanowát illeti: nekem van egy kék lünettás és kék számlapos Flagship Chrono-m, abban egy “filléres” svájci kvarcszerkezet van (ISA 8171/202), a tok és a fémszíj tuti kínai, a számlapot nem tudom, csk sejtem, hogy az is...
A fémszíj kifejezetten gagyi, az óra egészének kidolgozása és minősége pedig úgy viszonyul a többi svájci órához, ahogyan az ára... Pl. A nyomógombok nem adnak semmilyen érzékelhető visszajelzést (nincs érezhető kattanás), nekem pl. a stoppr start gombja 3 alkalomból egyszer nem indítja el a stoppert... talán nem nyomom meg eléggé... A korona teljesen normáris használat közben hajlamos kihúzódni annyira, hogy az egész óra leáll... szóval ne várj tőle magas funkcionális minőséget se.
Jó pont viszont a zafírüveg (lapos, persze), ami ugye nem karcolódik.
Maga az óra azért nem néz ki rosszul...
SZERINTEM: ez az a(z ár-) kategória, amiben nem érdemes ”Swiss Made”-et venni, egy Seiko vagy Orient, vagy akár Citizen ebben az árkategóriában sokkal jobb ár-érték arányt képvisel, mint egy “svájci” Swiss Military Hanowa. Mondom:szerintem.