Magdolnna Creative Commons License 2018.09.24 0 0 1701

A pécsi kirándulásról meg majd’ elfelejtkeztem megemlékezni. Sajnos az idő rövidsége miatt tudtuk, hogy csak ízelőt kaphatunk a városból, épp ezért a kisvonatot jó lehetőségnek gondoltuk a város nevezetességeink körbejárására, kényelmes (ezt a szolgáltatást amúgy mindenhol igénybe vesszük, ahol van) és jelen van velünk egy virtuális idegenvezető fent a hangszóróban.

A város jelképének számító Dzsámit (legalábbis bennem Pécs ezzel az épülettel forrt egybe) semmi szín alatt nem szerettük volna kihagyni. Aztán az Ókeresztény sírkamrákat, mely a világörökség részét képezik szintén úgy voltunk, látni kell. E fölé egy modern és látványos látogatóközpont épült, az egyik teremben, ahol úgy rendesen jelen volt a múlt, éppen esküvőre rendezkedtek be. Még merengtem is magamban, van akinek véget ért, van akinek kezdődik az élet…

Mászkáltunk és ámultunk bámultunk a Széchenyi téren, azt sem tudtam melyik díszes középületet nézzem, sokak homlokzatán láttam zsolnay-s díszítést. A sétáló utcában hasonlóan szép látvány, sok kiülős vendéglátós hellyel – néhányat kipróbáltunk. A színház előtt sétálva azt gondoltam, ha itt laknék, biztos bérletes lennék. Ez is meseszép épület. A Székesegyház belső tere lélegzetelállító, kívül a felújítás miatt építési területeken botladoztunk; végig sétáltunk az északi várfal sétányon, amikor innen visszafelé jöttünk, találtunk több kisebb múzeumot, de már zárva sajnos. A Zsolnay negyedből annyit láttunk, amíg a kisvonat tett egy kört bent, de elhatároztuk, ide még visszafogunk jönni.

Ennyi fért bele, késő este zuhanás az ágyba. És mivel a városban éppen zajlott a Zeneszüret fesztivál, hallgattunk sok zenét, láttunk flashmob-ot, az egyiktől tisztára lúdbőrös lettem, a térre vezető utcákból fiatalok jelentek meg kukás ruhában kukát rángatva maguk mögött, aztán beálltak valami rendszerbe, ledobták a kukás világító mellényt, és valami iszonyatos jó dobolásba kezdtek, klassz volt részese lenni.

Pécs egy nagyon kellemes emlékként vésődött be (jártam már itt kb 20-25 éve, de akkor nem ilyen szabadon lófrálós időtöltés miatt).