Én nem tenném a helyedben.. És nem arról van szó, hogy egy valóban minőségi órából ne lehetne akár ennél jobbat is kihozni - hanem arról, hogy ezt már nem nagyon lehet elvárni "másoktól", órástól-szerviztől - ha partnerek benne, akkor jó, de ha nem, nem reális ezt számon kérni rajtuk...
Már nekem magamnak is sikerült úgy belőnöm órámat (nyilván eleve kronométer minőségű és kifogástalan állapotú mechanikákat), hogy akár napokon át sem mutatott látható eltérést, egy hét után is csak 1-2mp eltérés volt - de aztán pár hónap alatt már öregedett az olaj, "helyezkedett" a mechanika, és elkezdett ez az eltérés nőni, egy évvel később már napi 3-4mp volt. Ami még mindig kiváló - de akkor sem az a pontosság, amit egy rövid ideig véletlenül tudott korábban produkálni. A mechanikus óra ilyen - és kész.
Mindenki gondolja végig: a korrekt, jó minőségű kvarcóráktól is havi 20mp körüli eltérésnél kisebb a gyári elvárás, ha ennél jobbat tud, már nincs jogalap reklamálni. Nyilván egy VHP kvarcóra már egy év alatt tudja ezt - de annak meg is kérik az árát, és ez még mindig havi 1-2mp eltérés - miközben vannak, akik tényleg komolyan ezt várnák el egy mechanikus órától is, mondván, hogy "ennyiért legyen már pontos"...
Nem tud, ha tudna, eleve nem öltek volna annyi erőfeszítést a kvarcórák kifejlesztésébe, és ha a kvarcórák olcsó, egyszerű kivitelben is képesek lennének a kompenzált és hitelesített kvarc laboratóriumi időalapok évi pár mp eltérésére, akkor nem görcsölt volna senki a DCF órák fejlesztésével sem...
Ha valakit 5-10mp napi eltérés komolyan zavar - akkor az nem, hogy mechanikus órát ne vegyen - de még kvarcórából is kizárólag DCF, vagy, mint írtam, más külső (GPS, netes-bluetoothos időalapú okosóra) nagy precizitású időalaphoz szinkronizáló órában gondolkodjon - vagy, csak bosszankodni fog úgyis mindig mindenen...
Én a saját gyűjteményemben azokkal a mechanikus órákkal, amelyek képesen napi 1-2 percen belül biztosan járni - nem foglalkozom, mert nem látom értelmét. Úgyis, amikor hordásban éppen rájuk kerül a sor, akkor mindennap kézbe veszem, babusgatom, felhúzom őket, hát majd beállítom az időt is, és mondjuk 1 perc valójában nem oszt, nem szoroz semmit, soha sehol. Legalábbis nem az órán fog múlni már a dolog...