Hank Evans
2018.09.20
|
|
0 0
25905
|
Azt, hogy mennyi lesz a kihozatal, úgysem fogod tudni előre. Egy-két főzés után nagyjából be fogod tudni lőni, hogy mire vagy képes. Meglesz minden adatod (maláta mennyiség, cefrézővíz mennyiség, forralás utáni sörlé mennyisége, induló fajsűrűség, stb.) ahhoz, hogy egy tervező program, pl. sortervezo.hu, vagy bármilyen más idegen nyelvű program segítségével megtudd, milyen lett a kihozatalod. Utána majd kb. be fogod tudni lőni az átlagos kihozatalodat. Tapasztalatom szerimt, ha szakemberrel roppantatod a malátát és betartod a recept szerinti mennyiségeket, 70 % körüli kihozatallal számolhatsz, de ez kb.65-80 % között ingadozhat. Mondjuk a 80 % azért már nagyon jó, azt csak megfelelő tapasztalattal lehet elérni, figyelve a roppantásnál a hengerek távolságának a megfelelő beállítására, a cefrézővíz pH-jára, a máslóvíz pH-jára és hőmérsékletére, cefrézési programra, stb. |
Előzmény: lordfornax (25902)
|
|