Jelentem, megnéztem a filmet tegnap délután.Ez azért is nagy szó tőlem, mert nem szeretek feliratos filmet nézni,de ez annyira érdekelt,hogy ezt is bevállaltam. Bár múzeumba szívesen elmegyek egyedül, ehhez a mozizáshoz társat kerestem, egy kedves kolleganőmet hívtam el magammal. A Puskin moziban voltunk és én újólag és sokadszorra megcsodáltam a moziterem szépséges mennyezetét....
A filmről. Valószínűleg én érzelmesebb lélek vagyok,mint a kolleganőm, mert nekem tulajdonképpen fenntartások nélkül tetszett ez a film. A kolleganőm racionálisabb, neki az volt az alapfeltevése, hogy egyáltalán nem lehetett volna ott, abban a városkában könyvboltot nyitni,mert abban a korban olyan körülmények között nem lehetett rentábilisan üzemeltetni. De azért ő sem érezte elvesztegetett időnek (és pénznek),amit erre a mozira költött. Végül arra a közös álláspontra jutottunk,hogy talán az alapjául szolgáló könyv elolvasása több kérdésre adna választ, mint a film.
Számomra annyiból mégis csak volt hepiend a filmben, - igaz,sokkal-sokkal később - hogy hatással volt egy másik ember életére, hiszen a kislányból felnőve könyvszerető ember és könyvesboltos lett. A színészeket remeknek találtam, Bill Nighy tökéletes az angol úriember szerepére (mint ahogy tökéletes volt az Igazából szerelem öreg rocksztárjára is, pedig igencsak távol áll a két karakter egymástól). Violet nagyasszony is fantasztikus volt a maga nevében,a gerinctelen dzsigoló meg egyenesen csodás. A környezet, a jelmezek, a kor festése - mindez számomra tökéletes volt. A filmnek utánaolvasva derült ki számomra,hogy a rendezőnő spanyol és mégis igazi angol filmet rendezett - ebbe érdekes belegondolni... Mintha egy angol rendező tökéletes játékfilmet csinálna magyar témáról magyarokkal, stb.
Szóval engem is megragadott ez a film és én is forgatom a fejemben tegnap óta....