van_Persil Creative Commons License 2018.09.09 0 0 23432

A végzettség azóta kell, hogy a bort is berakták (asszem 2013-ban) az élelmiszertörvény hatálya alá. Ez elméletileg (azaz ellenöre válogatja, hogy elfogadja-e) kiváltható igazolt gyakorlattal (ha pl. papírod van róla, hogy legalább 5 évig voltál egy borász segédje), de a legjobb, ha beiratkozol egy gyorstalpaló szölész-borász tanfolyamra (az ott megszerzett tudás hasznols lehet).

A Kunsági a legnagyobb területü magyar borvidék, valószínü oda tartozol:

A bor 0 %-os jövedéki termék, de kisüzemi bortermelöként, aki ráadásul östermelö is (azaz nem állítasz elö égetett szeszt, nem vásárolsz mástól szölöt, bort, égetett szeszt), a fináncokkal nincs semmilyen kapcsolatod, hacsak nem ütnek rajtad állampolgári bejelentés alapján.

Viszont, ha nem csak szölöböl készítesz bort, hanem pl. ribizliböl is, akkor már kifejezetten ilyen irányú végzettséggel kell rendelkezz, sokkal szigorúbb elöírások vannak pl. arra a helyiségre, ahol az alkoholos italaid elö akarod állítani, és a NAV-val is állandó kapcsolatban kell lenned, mivel a nem szölöboraid után jövedéki adót kell fizetned (ezekre már nem 0 % a kulcs).

Magyarországon jelenleg pl. 1 db méhész van, aki legálisan állíthat elö mézbort, évekig tartó jogi hercehurca után. Alkoholban feloldott propoliszt meg legálisan gyak. nem lehetne ma árulni Magyarországon, ahogy a Rogán nagymamája se adhatott volna Tudjukkinek a saját pálinkájából. Úgyhogy jótánácsként fogadd meg: vagy állj le a más alapanyagokból való borkészítéssel, vagy járd végig az engedélyeztetési eljárást, de nagyon nem lesz egyszerü, az biztos.

Előzmény: SándorTiszteletes (23431)