https://www.youtube.com/watch?v=IDlFnv0rSok
Egy nyár végén történt…Olyan 5-6 éves lehettem…A vakáció utolsó napjaiban érkezett a szomszédba egy kislány városról, „nyaralni” a rokonokhoz.
Eleinte kényesnek tűnt, aztán valahogy mégis felvette a ritmusunkat. Amikor éppen nem bandáztunk, akkor behúzódtunk valakihez.
Nem kifejezettem szerettem babákkal játszani - pedig gyönyörű és hatalmas babáim voltak - de a barátaim kedvéért néha megtettem. Ennek a kislánynak viszont volt egy olyan babája, ami nekem kifejezetten tetszett….A mai napig nem értem miért?...
Egy fakórózsaszín műanyag kád, még a baba tartozéka volt. Az egész nem volt nagyobb egy kisebb méretű felnőtt tenyérnél….A baba sem volt különösebben szép…Sőt!...Műanyag volt… és ha jól emlékszem, akkor még haja sem volt. Annak ellenére, hogy meglehetősen fura szerkezet volt, valamiért mégis ragaszkodtam hozzá…Szívesen játszottam vele.
A kislánynak is a kedvence volt…Mindig magánál hordta, éjszaka pedig vele aludt.
Talán két hetet töltött a szomszédunkban…Megkedveltük egymást….Már titkaink is voltak…Aztán szeptember elején érte jöttek, hogy hazavigyék…
Még egyszer utoljára megfoghattam a babáját, a rózsaszín teknővel együtt…
Sajnáltam, hogy a kislány elmegy, mert megkedveltem, de az, hogy többet nem láthatom a babát… az szinte fájt…
Elbúcsúztam tőlük és elindultam haza…
Csak pár házzal laktunk odébb.
Amikor kimentem a kapun mérhetetlen szomorúság fogott el. Leszegett fejjel bandukoltam az út szélén, közben rugdostam a kavicsokat…A baba…csak az járt az eszemben…és botorkáltam hazafelé. Aztán egyszercsak meghallottam a kislány hangját. Kiabált, hogy álljak meg.
Megálltam... Ő pedig rohant felém kezében a babával. Csak pár pillanatig tartott ez az egész. Olyan lendülettel rohant, hogy alig tudott előttem megállni. Lihegett és mosolygott, közben pedig felém nyújtotta a babáját.
- Tessék, ez legyen a tied. Neked adom… Anyukám azt mondta, hogy veszünk egy pont ugyanilyet nekem is.
Hirtelen szóhoz sem jutottam. Emlékszem, ahogy álltam ott mosolyogva és úgy vettem el a babát, mintha tojás lett volna…A világ legszebb babáját, aki kopasz volt és műanyag… De nekem valamiért a legszebb.
Alig jött ki hang a torkomon, alig sikerült megköszönni olyan izgatott voltam. Megpusziltuk egymást. A kislány pedig sarkon fordult és elrohant. Még egy darabig álltam mosolyogva és hitetlenkedve nézegettem a csodababát, majd én is megiramodtam hazafelé.
Berontottam a házba és szinte magamon kívül újságoltam el édesanyámnak, hogy mi történt.
Ő állt és mosolygott, majd lehajolt hozzám:
- Nagyon szép…ez volt a kedvence…Te adtál neki valamit emlékbe? – kérdezte.
Szavai hirtelen szíven ütöttek. Egyetlen pillanat alatt villant át rajtam, hogy nem adtam neki semmit…mit adhatnék…bármit odaadnék… de lehet, hogy már el is ment…
- Nem. Nem adtam neki semmit… – válaszoltam és abban a másodpercben ledobtam a babát a földre, a fakórózsaszín teknőjével együtt és megiramodtam.
A szoba felé vettem az irányt és közben megintcsak ezer dolog villogott az agyamba. Mit adjak neki? …sietnem kell…hátha még nem indultak el…hátha még ott találom őket.
Aztán megálltam a kincseim előtt…
A napokban kaptam egy gyönyörű kis piros zenélődobozt. Mindenki a csodájára járt…
Gyorsan felkaptam és elindultam az ajtó irányába…ott megtorpantam és gyorsan visszafordultam…visszatettem a dobozt…ez a kedvencem, ezt nem tudom odaadni…Majd a következő másodpercben ismét felkaptam, de akkor már nem álltam le egészen a szomszédék házáig. Közben pedig szorítottam magamhoz a dobozt…Adtam is volna…meg nem is…
Talán akkor először éreztem életemben, hogy lemondok valamiről, amit nagyon szeretek…
Az autó már járt, a kislány már benne ült. Hirtelen nem tudtam mit tegyek…odarohantam az ajtóhoz és kinyitottam.
- Tessék, ezt neked hoztam….- és kezébe nyomtam a dobozt.
Ő mosolygott és talán el is érzékenyült… Majd kinyitotta…és rám nézett…Pár pillanatig néztük egymást és néztük a dobozt, miközben szólt a „Für Elise”…
Apukája hangja vetett véget ennek a révületnek:
- Lányok búcsúzó, aztán indulás. Hosszú út áll előttünk…
Elköszöntünk egymástól…Elindultak…Lehúzta az ablakot és a dobozkával a kezében még hosszasan integetett, egészen addig, amíg eltűntek a kanyarban…
Ott álltam egyedül, közben a szomszédék elköszöntek, de én még mindig képtelen voltam mozdulni. Furcsa, megmagyarázhatatlan és elmondhatatlan érzések kavarogtak bennem, amik olyan erősek voltak, hogy szinte negyven év távlatából is újra tudom érezni…
Adtam és kaptam… Azt kaptam, amit akkor, azokban a napokban a legjobban szerettem volna kapni, és azt adtam, amit akkor a legjobban szerettem…
Érdekes volt, mert később valahányszor előkerült a baba, mindig eszembe jutott a doboz, de akkor már nem fájt, hanem csak érdekes, furcsa, megmagyarázhatatlanul jó érzés volt…Olyan érzés volt, amit csak felnőttként fejtettem meg…
Az volt a hála…
Kovács Magdolna