Mindenképpen keresd fel a területileg illetékes hegybírót, esetleg a helyi földhivatalban meg tudják mondanki ki az és hol lehet elérni, mivel nekik napi kapcsolatban kell lennniük vele (pl. a müvelésböl kivont szölö müvelési ágú területek miatt).
Régebben egyszerüsített adóraktári engedélyesként a VPOP (késöbb NAV) területileg illetékes igazgatóságán kellett bejelentkezni, ma már lehet kisüzemi bortermelöként szölöbort termelni és saját alapanyagból szölöbort elöállítani.
Az elöállítás helyének meg kell felelnie a jogszabályi elöírásoknak, amit a NÉBIH fog ellenörizni helyszíni szemlével. Ez pusztán csak formaság: olyan apróságok kellenek hozzá, mint: egészségügyi alkalmasság; az élelmiszer (ezesetben: bor) elöállításához szükséges megfelelö iskolai végzettség; hideg-meleg folyóvíz, a víz bevizsgálását igazoló dokumentummal (ez elsösorban külterületeken, fúrt kutaknál kell); folyóbor esetében kannatöltö, palackozás esetében a palackozó tervrajza és anyagmozgatási terve; a tárolóedények élelmiszeripari felhasználásra való alkalmasságát igazoló dokumentum; pontosan és naprakészen vezetett pincekönyv (kisüzemi bortermelöknek állítólag valami sokkal egyszerübb dokumentumot kell/lehet majd használniuk, de én még nem láttam ilyet); borkísérö okmány a borok, mustok, seprö, törköly szállításához; nyugtatömb, számlatömb kézpénzes és utalásos; pecsét; mindenröl kell rendelkezz számlával etc.
Amennyibe ki akarsz települni piacra/falunapra etc.: a kitelepülés elött meghatározott idövel a NAV felé be kell jelenteni; ezen kívül kitelepüléskor még más elöírásokat is be kell tartanod (pl. mindenkit, aki árusít, be kell jelentened, vagy segítö családtagnak kell lennie (benne kell legyen az östermelöidben, vagy az alkalmazottadnak kell lennie); a telephelyedtöl csak max. 40 km-re mehetsz; csak az östermelöidben szereplö dolgot árulhatsz. Amit östermelöként tilos: égetett szeszt bármilyen formában.
Ha minden engedélyed megvan, akkor a hegybíró felé jelentési kötelezettséged van minden évben a készletedröl (aug 15-ig) és a szüretröl (ennek is van határideje, de most hirtelen nem tudom): Ha a jelentéseid rendben találatatottak, akkor igényelhetsz szölö származási bizonyítványt, majd bor származási bizonyítványt. A forgalombahozatal elött a borodat minösíttetned kell, borvidékenként elérö, hogy hol kell leadni, neked valószínü Budapesten a Budaörsi úton. Viszont, ha nem borvidéken termelsz, akkor a te borod csak földrajzi eredetmegjelölés nélküli (FN) kategória lehet, ez esetben viszont minden liter után kb 30 forintot fizetned kell (hogy kinek, ne tölem kérdezd). Ha nincs hibája a borodnak, akkor meg fogod kapni rá a forgalombahozatali engedélyt. Az FN borok nagy hibája azon kívül, hogy fizetned kell a forgalombahozatalért (nem a vizsgálati/bírálati díj, azt mindenkinek meg kell fizetnie), az, hogy nem írhatsz rá semmilyen fajtanevet.
biztos kihagytam valami fontosat, de hirtelen ennyi jutott az eszembe. bürokrácia, bürokrácia, bürokrácia. Sok sikert hozzá!