"Régen nem csináltak ebből ügyet"
Ez mondjuk inkább a 30-40-50 évvel ezelőttre igaz, amikor a TSZ-nek leadták a szőlőt - azóta is nyögjünk annak a világnak a mentalitását, azért nincsen normális szőlőfelvásárlási ár (mert mehet bele bármi, a kiló számít, nem a mustfok, fajta).
De ha elkezdesz kutatni, rájössz, hogy a régi magyar borok régi magyar fajtákból készültek, sokszor cuveé-k voltak. (A kis parcellás földeken, ahol a paraszt magának termelt pár akó bort, persze lehetett akkor is silányabb fajta.)
A mai világ szerintem erősen két irányba fut, az egyik, ahol tényleg az általad leírt vonal megy, de azért van egy olyan rész is, ahol a helyi, minőségi, kézműves termékeket keresik a vevők (és olyan országok is vannak a környékünkön, ahol ez a második vonal jóval komolyabb szeletet képvisel...)