Tegnap megnéztem a már jó ideje tervezett kiállítást, Szilajka Erzsébet kavicsképeit az Aranytíz kultúrházban. Az épület kellemes, a hely könnyen megközelíthető, a kiállítás jól megvilágított helyen volt. Maguk a képek elbűvöltek, az első szó, ami eszembe jutott róluk, az egyik kép címe volt: Harmónia.
Valóban különböző színű és méretű kavicsokból készültek a képek, legalábbis jó részük. Sok esetben a háttér festett volt, éppen úgy, mint a kavicsok.
Többször és figyelmesen végignéztem, éppen úgy, mint az ott lévőek.
Volt néhány kedvencem, ezek egyike a Titkos olvasósarok, ami egy vízparton lévő nyugszék, ernyő, és alatta egy olvasó nő. Aztán volt a puha ragaszkodás, ami és egy macska és egy nő kapcsolata, a cicus az ember vállán utazik.
Aztán ott volt a Dudus, az indiánlány, ott elsőnek az jutott eszembe, hogy ugyan honnan szerezte Szilajka ezeket a csöpp tollakat?
Néhány képet az irodalom ihletett, főleg Mary Poppins.
Érdekes volt még a Baj van a részeg tengerésszel… is, ennek a képnek a keretét kékre festett borosüvegekről származó, kékre festett dugóval rakták ki. A tengerész tartásából ítélve, nem annyira részeg, inkább másnapos volt.
Az egyik polcon 7-8 kavics hevert, megnéztem, kézbe vettem őket, és nem volt nehéz elképzelnem az egyiket csíkos zakónak, a másikat sziklafalnak, aminek a tövében gyülekeznek későbbi megmászói.
Örülök, hogy sikerült megnéznem!
Miután közel volt hozzá a Művész mozi, megnéztem a szintén tervezett Könyvesbolt a tengerparton című filmet. Na, ez aztán nem volt harmonikus, viszont annál jobb! Erről viszont más alkalommal.