Engedjétek meg, hogy pár sorban leírjam aug. 25-szept. 1-ig tartó családi nyaralásunk részleteit egy- egy használható gyakorlati tippel. Teszem ezt azért mert sokat köszönhetek ennek az oldalnak már ami a nyaralás megtervezését illeti. Az egyértelmű volt, hogy egész Szardínia (eltérően pl. Korzikától) köbejárása egy hét alatt nem lehetséges, ezért az északi részt tűztem ki célul, alkalmazkodva a Wizzair járat desztinációjához (Alghero). A repülőjegy foglalással, poggyászokkal, menetrend betartással semmi gond nem volt. Előre foglaltam autót a Fireflynál. Kellő fenntartással voltam ezirányban olvasva az ezzel kapcsolatos posztokat, de minden teljesen gördülékeny volt. Az ár, amire kifizettem persze lényegesen drágább annál, ami a hirdetési oldalon nagy betűkkel volt kiírva lett a biztosítás miatt, ezért egy középkategóriás autót (Fiat 500 L helyett Fiat Cubo) kaptunk (100 ezer forint). Akartak még a helyszínen 200 eurót kérni, azért hogy káreset esetén ne kelljen nekem megelőlegezni összeget (azt mondták, hogy a biztosítás Rental Carnál van, igy tőlük lehet majd adott esetben visszakérni az összeget). A dombornyomott debit carddal semmi gond nem volt a depozitot illetően (a kocsi leadásakor egyből levették róla a zárlatot). Amikor felveszitek a kocsit érdemes egyikötöknek már odamenni a pulthoz, ameddig a többiek a bőröndöt várják, mert a sor duzzadásával akár 1 órát is kell várni!). Az első szállás a Costa Paradisoban található Borca di Fiori nevű appartmanház. Csak jókat tudok mondani erről. A kilátás fantasztikus, tengerre néző, tágas helységekkel, pazar, szintén tengerre néző medencével. A sziklás, strandokhoz lejutás autóval lehetséges. A foglalás körül minden rendben volt. 150 E kauciót kértek a helyszínen, melyet gond nélkül visszaadtak távozáskor. Odafelé lu Bagnun fürdés, Castelsardon kis séta –kár lett volna kihagyni bármelyiket. 2. nap elautóztunk Palauba (kb. 1 óra). Útközben számos lehetőség van elhagyott öbölbe vagy kiépített strandra letérni. Átkompoztunk Maddalénára (96 E 4 felnőtt egy gyerek+1 kocsi). Körbejártuk autóval, ahol kedvünk volt, fürödtünk. Innen át a hídon Caprerára. Itt feltűnt , mennyi pihenésre, evésre alkalmas liget látható, asztalokkal, függőágyakkal –éltünk a lehetőséggel. Terv a Cala Cotticioba túrázás volt (kb. 1 óra), azonban a nem megfelelő lábbelink miatt (Crogs ill. flip-flop) udvarisan másik útat javasoltak azért a Cala Brigantinra másztunk le, ami kb. 20 perc volt és ez is egy csodálatos öböl. Nagyon nem bántuk, hogy nem a hosszabb útat választottuk. Hazafelé Capo Testán naplemente. 3. nap Sardinia Yacht and Fun szervezésében egynapos vitorlásút következett (140 E/fő). Amit ígértek, teljesítették, jó volt, finomak voltak az ételek, a 3 öböl is ahol lehetőség volt úszásra, búvárkodásra. Megtekinthettük a Pink Beachet rövid sétával, ahová kis gumicsónakkal vittek ki minket. Igazi vitorlázás csak fél óra volt a szél hiánya miatt, inkább csak motoroztunk, ami azért levont az élvezeti értékből. Bár nem hangzott el előzetesen, úgy gondoltam, hogy magyar nyelvű idegenvezetés lesz (ez lett volna a hasonló cégekhez képest a hozzáadott érték), de a magyar hölgy csak az adminisztrációt intézte, a hajón már csak 2 olasz úr (szárd? nem akarok megsérteni senkit) tartózkodott. Este még kis barangolás Costa Smeraldán. 4. nap a helyi (Costa Pradiso) strand felfedezése- pazar. Ezután átcuccolás Algheroba, útközben elhagyatott öbölben strandolás. A Buganvillea nevű tipikus appartmanházban laktunk, elhelyezkedés kiváló –egy úton kell átmenni és tenger-, maga a szállás egy jó erős 3-as –kis csalódás az előzőhöz képest. 5. nap a kihagyhatatlan la Pelosa beach. Ezt nem szabad kihagyni senkinek. Valószinű az augusztus vége tette de sem a parkolással, sem a tömeggel nem volt probléma, viszont tényleg olyan csodás, mint az eddigi blogokban leírták. Visszafelé megállás Capo Cacciánál (19 óra után értünk oda és így lekéstük az utolsó vezetett túrát a grotta Nettinohoz), de a naplemente és kilátás miatt megérte. 6.napon kb. 2 órás úttal Is Arutas, melyről szintén sokat írtatok már, nem bántuk meg, hogy eljöttünk eddig. Odafele Bosa városának levegőjéből szippantás egy kávé erejéig. Utolsó napra nem lévén program az algheroi kikötőben sétáltunk. Hamar üzletet kötöttünk az első motorcsónak kölcsönzőssel. Felfújható motorcsónak, engedély nélkül vezethető, elegendő krafttal, 6 embernek is kényelmes lett volna. f2-f8-ig kaptuk meg, Cala Cacciánál tovább mentünk vele, többször megálltunk búvárkodni, fürödni, többnyire a 12 éves kisfiam vezette.Az egyik legjobb élmény lett belőle (80 E+ 30 E üzemanyag, de szeptembertől lényegesen olcsóbb). Másnap kocsileadás (kb. 10 perces procedurával kell számolni) majd haza szintén Wizzairrel, jelentéktelen negyedórás csúszással.
Összességében az egyik legjobb családi nyaralásunk lett, ehhez azonban kellettek azok az előkészületek, melyeket fb-on ill. fórumon begyűjtöttem Tőletek, amiért köszönet. Az autókölcsönzéstől nem kell félni, nagyon fontos, hogy a kártyátokon legyen elegendő összeg mind a szállás, mind az autó foglalásokra illetve depozitokra (napi limitet chekkoljátok). Strandbelépőt sehol nem kellett fizetni, mi napernyőért sem fizettünk, hiszen egy strandon 2 óránál többet nem voltunk. La Pelosán tényleg nem lehet törölközőt leteríteni a homokra, csak gyékényt. Összesen 18 strandon fürödtünk 1 hét alatt, ahogy az útleírások is állítják, igazi beach huntereknek való hely!