Magdolnna Creative Commons License 2018.08.28 0 0 1658

Múmia Kiállítás

Európában Prága után Budapesten ez a hatalmas gyűjtemény, a Király utcában, ahol előtte a Body kiállítás kapott helyet. Azt olvastam, hogy elismert tudósok, orvosok, antropológusok és régészek közreműködésével állt össze a tárlat, ami híradások szerint világszenzációnak számít.

Érdekesen vezet be a síron túli világba. Néhány termen át bepillantást kaphatunk a különböző korok, vallások, földrészek temetkezési szokásaiba, a halált követő, kísérő szertartásokba.

Külön bontja a természetes mumifikálódást – amik az időjárás, jég, fagy, oxigénhiány, forróság, egyéb természeti környezet hatására konzerválódtak -, illetve a szakrális célokkal, mesterséges módon elősegített mumifikálódást, pl az ókori egyiptomi testek, dél-amerikai kosármúmiák, vagy - a törzs nevére már nem emlékszem, csak arra, hogy szintén dél-amerikai - akik a legyőzött ellenség fejét zsugorították, le volt írva az eljárás, de nem értettem meg.

Nagyon sok, a kiállított térben szereplő képi/materiális anyaggal már lehetett találkozni a national geographic műsoraiban, rendre külön köszönetet mondtak a szervezők a segítségért. A termek némelyikében le lehetett ülni, ez jól esett, mert a sok lassú gyaloglástól a hátamat éreztem. Illetve ami még jó volt, hogy a belépéskor mindenki kezébe nyomtak egy audio guide-t, ami kiváltotta a hosszú transzparensek olvasását, hallgatva kényelmesebb. Érdekes volt, de a belépő ára véleményem  szerint túlárazott 3800/4400 Ft (hétköznapi/hétvégi). Kb ½ 1-2 órás időtöltés, mi bőven hagytunk idő.