levus74 Creative Commons License 2018.08.26 0 1 12372

2017 tavaszáig igénybe vehettem a TMC szolgáltatást Mo-on. A Petőfi rádió szolgált hírforrásként, bizonyos napokon 100-150 feletti hírt is letöltött a navim - örömmel használtam is. 2017.ápr-ban vettem észre a változást, hogy a navigációm nagyjából még szept-ig a Petőfi rádiót megtalálta TMC hírforrásként, de közlekedési híreket egyet sem töltött le. Nagyjából 2017.szept.elejétől már Mo-on a navigációm egyetlen TMC hírforrásként szolgáló rádióadót sem talál. Csak sejtettem, hogy történhetett valami a TMC-vel, de a történésekről sajnos nem találtam pontos információt az interneten.

Sok keresgetés, és levelezés után végre sikerült kiderítenem, hogy kb.2017.ápr.óta a mo-i TMC szolgáltatás, amit az MR2 Petőfi URH rádiófrekvenciáin sugároznak, sajnos kódolt lett. A dekódoláshoz megfelelő navigációs szoftver, s annak bizonyos kiadása szükséges. Nekem Toyotám van, annál a gyári navik közül a TNS sorozat (310, 510, 600, 700) nem is képes dekódolásra, csak a Touch & Go (2). Ez utóbbiaknál 2017 tavasza utáni szoftververzió szükséges ehhez.

Csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, helyes az általam is nézett kis navis szövegfájlokból történő következtetés, a környező országokból Szlovénia és Horváto.is kódolt TMC információkat sugároz, a Radio Slovenia International (RSI) és a HRT2 hullámhosszain. A szolgáltató hazánkhoz hasonlóan a TrafficNav.

Ausztriában az ORF rádiói továbbra is ingyenesen sugározzák a TMC híreket (pl.: OE3, FM4, Radio-Steiermark).

Előzmény: Schaf (12357)