Kösz a választ.
A következő, amikor újabb összehasonlítás következhet, a gyümik beérése és elemzése lehet ezen a két fácskán. A fák egy időben virágoztak, egymás mellett állnak, azonos ellátást kapnak, a gyümik - legalábbis méretre - nem egyformák. Remélem, ízre, minőségre nem lesz különbség köztük.
A másik kérdéses növény az Eustis.
Van több Eustis Limakvat-om. Az egyik már kb 6-7 éve nálam van, egy karikába tekert ki szörnyecske volt, amikor megvettem kettőt, nagyon pofás volt mindegyik a kis dundi sárga gömbjeivel. 1-2 év alatt kiderült, hogy én nem tudom ezt a formát tartani, ráadásul télen voltak öntözési problémáim is, az egyik kipusztult. A másikat átalakítottam normál kis fára, átkerült az általam használt rodi talajba, Agriplant tápra, savanyított öntözésre, nemrég raktam fel róla fotót, most tele van terméssel, gyönyörű zöld levélzettel.
A másikat 2 éve vettem őszi leárazáson a c..fa-n, a szokásos olasz köves-kavicsos talajban. Azóta is nyűglődik, az előzővel azonos tartásban, az eltérés annyi, hogy a talaj nagy része maradt az eredeti. Általában halványabb a lombja, időnként sárgulnak a levelei, leszór valamennyit. Nem vagyok elégedett vele, nagy termést vártam rajta, de ezzel még adós. Tavasszal teljesen megszabadítom a régi talajtól és újrakezdem a korona kialakítását egy teljes visszametszés után.
Nem kell belenyugodni, ha egy növény nem olyan, mint amilyennek szeretnénk. Sok mindent tudunk tenni vele, hogy másképp alakuljon.