Igaz sajnos (még) nincs sweetiem, de a levelekkel kapcsolatban van tapasztalatom. Én azóta nem nagyon foglalkozom az alakjukkal, mióta megfigyeltem, hogy egyazon fán (tangelo ill. tangor) egymásra véletlenül sem hasonlító levelek nőnek. Egyik gatyás, majdnem mint egy pomelo, másik abszolút gatyamentes. Itt még az alanyra sem lehet fogni, mert ugyanaz a fa.
Illetve azt olvastam valamelyik citrusos oldalon, hogy némely növénynél az sem mindegy, dugvány vagy oltvány, mert teljesen eltérő habitusú, és levelű lesz a növény (azt hiszem, Meyernél merült fel).
Én arra gondolok, hogy mivel ezek a növények multi-hibridek, így növényen belül is simán növeszthet bármely ősére hasonlító levelet. Nem tudom, vizsgálta-e már bárki a levélalak öröklődését befolyásoló géneket citruson. Növényben én sem vagyok otthon, viszont állatoknál a sok gén által meghatározott tulajdonságok öröklődése sokféle (poligénes öröklődés). Ha csak egy gén - egy tulajdonság öröklődés van, az egyszerűbb. De gyanítom a levél nem ilyen. Ja, és akkor ott van még pluszban az alany befolyásoló hatása is növényeknél...
Egyébként jól látod, nem egyforma a két fád levélzete, szerintem sem. :)