Ha a komolyabb fürdők közül akartok egyet, akkor Secret Lagoon az Arany-kör után este, így még az időbeosztásba sem kavar bele. Flúðir faluban van, a Kék árának töredékéért, 2800 ISK/fő. 10-ig nyitva van. A Gullfosstól Hella felé menve útba is esik.
1. nap: Kajára nem tudom, mennyire jó ötlet a duty free. Alkoholt ott kell felpakolni, ha van rá igény, csokik vannak, de mindennapi élelmiszert nem is kapsz szerintem. Három (és fél) Lidl-Aldi-szerű üzletlánc van az országban: Bónus, Nettó, Krónan (utóbbit délen néhol Kjarval helyettesíti; mint Bajorországban a CSU a CDU-t :D), ezekben érdemes bevásárolni. Keflavíkban is van valamelyik. Mindegyiknek a honlapján megtalálod, hogy hol és mikor üzemelnek. Vidéken néha meglepően rövid a nyitvatartás, érdemes felkészülni.
Látnivalók még a félszigeten: Híd a kontinensek között, Gunnuhver, Brimketill, Krysuvík-Seltún. Ne nagyon hagyjatok belőle a 9. napra, Víktől nyugatra jőve elképesztő sűrűségben vannak a látnivalók, azokkal ellesztek bőven.
2.: Deildartunguhver, Hraunfossar+Barnafoss (ez kitérő, de a Hraunfossart nem szabad kihagyni), Glanni+Paradísarlaut, Grábrók
3. Ha belefér +1 óra autózás, akkor Hvammstangiból észak felé induljatok, járjátok körbe a félszigetet. Fókakolóniákat lehet itt-ott látni, + a Hvítserkurt érdemes megnézni.
Visszaérve a főúthoz Kolugljúfur kanyon.
Akureyriben botanikuskert, szintén 10-ig nyitva.
4. Myvatnnál vegyetek forró földben sült kenyeret. Tavaly a reykjahlíði benzinkútnál levő hátsó boltocskában volt (nem a szupermarket, kicsit arrébb).
https://www.google.com/maps/@65.641,-16.9114027,3a,90y,88.15h,95.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1sDkhnPs2dlO8L_FdYxSBn6g!2e0!7i13312!8i6656
Magát a Myvatnt én nem tartom annyira sokra, mint sokan mások, de nem rossz. A közelben viszont kihagyhatatlan a Krafla és kicsit távolabb a Dettifoss. Utóbbihoz jobb a keleti 864-es út, amit a Google is mutat alapból, de a 862-esen is lehet menni, a nyugati oldalról sem rossz látvány, és sok időt lehet vele spórolni. Meg a 864-es félelmetesen szar, igaz, ez terepjáróval nem annyira lényeges.
5. Akureyriből is lehet északnak indulni Dalvík felé, állítólag azt a félszigetet is érdemes körbejárni, szintén +1 óra. Ez persze cserélhető a 3. napi plusszal, vagy tetszőlegesen kombinálható. Szerintem a két napba belefér a két kitérő. Ezen a részen a főút igen eseménytelen, bár persze így is szép.
6. Snaefellsnesben én sem vagyok profi, de a Kirkjufell egyértelmű. Meg Ytri-Tungánál a fókák, ha még nem untátok meg őket a 3. napon :-) Egyesek azt mondják, hogy ez a félsziget Izland kicsiben, annyiféle különböző jellegű látnivalója van, hogy szinte mindenből akad ízelítő. Még egy picike gleccser is, amíg a klímaváltozás meg nem öli…
8. Dyrhólaey, mindenképpen még ezen a napon este a lundák miatt, ha érdekelnek. Köv. nap reggel is lehet menni, de akkor ők már kint halásznak az óceánon.
9. A fekete parton kívül: Sólheimajökull, Skógafoss+Kvernufoss (és esetleg séta a Skógafoss fölötti túraúton valameddig, ahol további vízesések jönnek párszáz méterenként; 82 km után egyébként Landmannalaugarba is elvinne az út :-) ). A Skógafoss közelében Skógar skanzen, ha ilyen kulturális dolgok is jólesnek a társaságnak.
Seljavallalaug, Seljalandsfoss+Gljúfrabúi, Urriðafoss. Ha van rá igény, akkor Hvolsvöllur Lava Center. Nem voltam ott, az értékelések szerint jó, de sokak szerint túl van árazva.
Hányan lesztek?
A +1 sofőr majdnem mindenhol extra költség (kivéve mycar.is), én eleve úgy számolok, hogy ha van felára, akkor hozzáadom, és így hasonlítom össze a lehetőségeket. Gusztustalan lehúzás, de ez van. Bármi történhet az 1 sofőrrel, legyen tartalék. (Nem tragédiákra gondolok, de elég egy begörcsölő vagy túrán elfáradó láb ahhoz, hogy ne legyen az embernek kedve még pár órát vezetni. És eleve a sorozatos többszáz km-es napok igen megterhelőek, no meg az utasülésről a tájat is lehet nézni valamennyire.) Adjátok hozzá utólag a második embert, akár a helyszínen. Nem fognak kötekedni, örülnek, hogy pluszpénzt kapnak a semmiért.