123János Creative Commons License 2018.06.21 0 0 188

Ültettem 3 Nikita oltványt szabad gyökérrel, de mostanra mind a három fa megeredt az egyik még újra is indult, pedig a Nikitára nem jellemző a 2. növekedési szakasz. Azt tapasztaltam, hogy más gyümölcs fajtákhoz képest kissé nehezebben eredtek meg a fák. Arra vigyáztam, hogy a lehetőleg szép nagy gyökérrel ültessem végleges helyére a fákat. Folyamatosan öntöztem,de nagy növekedés már nem várható, az 1. év a gyökéresedés éve. Ha nem lehet tudni mikor termelték ki a szabad gyökerű csemetét, akkor ültetés előtt érdemes vízbe állítani a fákat 1 napra, mert ha már kissé kivannak száradva, akkor bizonytalan a megeredésük. A konténeres fa ültetése nagyobb biztonságot jelent, de megnéztem több orosz videót szabad gyökerű fákat ültettek. Zala- megyében letésített káki ültetvényt is szabad gyökerű fákkal oldották meg. 

Rosseyankáról én is ennyit tudok. A néhai Bene László Rosseyanka porzót is értékesített. Ha valaha lesz termő fám, akkor megpróbálom Mercatelli porzó virágaival megtermékenyíteni a Rosseyanka termős virágait. Nikitát ami a Rosseyanka utódja poroztam Mercatelli virágporával a kisérlet sikeres volt, mert magok lettek a gyümölcsökben.

Előzmény: Zéró. (187)