i perseguitati_ Creative Commons License 2018.06.14 0 1 801

Jogos, Jeruzsálem az :)

Az nekem meglepő, hogy görög klub nincs, pedig volt arról szó hogy a BL győztesének (talán a két döntősének is?)  szabad kártyát ad a EuroCup, de valahogy úgy néz ki hogy hogy az AEK-et nem sikerült elcsábítani a FIBA-tól.

A közelmúltban nekiveselkedtem hogy összevessem a BL és a EuroCup indulás pénzügyi oldalát, de egyelőre elakadtam, mert eléggé ellentmondás adatokat találtam két eléggé autentikus forrásnál (egy Sportando elemzés, és a Szolnoki Olaj hivatalos 2016 és 2017-es pénzügyi beszámolója ) a  BL csoportkörért járó összegek tekintetében ( az utóbbi volt jóval magasabb), de ezt a következő hetekben be szeretném fejezni, és majd a megfelelő helyen publikussá tenni.

A lényeg az, hogy talán meglepő módon, de a BL jelenleg már, ha a többségnek nem is markánsan, de alapvetően egy picivel jobban fizet mint a EuroCup, sőt ha komoly céljaid vannak (értsd Final Four) azt meg sokkal bőkezűbben dotálja.

Ami viszont érdekes, és ez az érem másik oldala, hogy a legtöbb olyan topligás klub amelyik a hazája bajnokságában is komoly erőfeszítések elé van állítva, ha választhat szívesebben választja az ULEB EuroCup-ot, azon egyszerű oknál fogva (és ezt több klubtól is hallottam, olvastam), hogy a EuroCup alapszakasz csak 10 fordulós, szemben a 14 fordulós BL-lel, és ezt ők jelentős különbségnek érzik, a csapatot érő terhelés, az utazások, és a költségek szempontjából is, és emiatt nem éri meg azért a néhány 10 ezer eurónyi pluszért a a FIBA BL-t választani.

Előzmény: Gery1978 (800)