diospyros Creative Commons License 2018.06.06 0 0 130

legtöbb fajta tavalyi és idei szerzemény.

a legrégebbi 2014-es Tipo (kb. 3 éves fa volt ültetéskor), az már termett '15-ben (16-17-ben lefagyott, tavaly tavasszal még a halálán is volt majdnem), idén is sok lesz rajta, bár ma szedtem össze 30 kis terméskezdeményt, nem aggódok (egyelőre :) kb. 300 virág volt rajta, 100-at le is ritkítotam, bár tudom, hogy maga is ritkít, de nem akartam, hogy azzal terhelje magát, hogy cseresznye nagyságig neveli, majd ledobja... szóval szép fa, hála a gondoskodásnak, is ;)

csak Tipo, Rojo, Sharon, Costata, Ragno, Mercatelli amiket kóstoltam, nagyon kíváncsi vagyok a Jiro-ra is, mutatkozik termés idénre, ha megmarad... A Hana Fuyu nagyon lassan terem, pedig gyönyőrű a fa, terebélyes, 1,6 m (alacsonyra, lassan nő) min. 4-5 éves, de még virág sem volt rajta...

a többi még kicsi 1-2-3 évesek.

ízek: Tipo-Rojo hasonló, hisz közeli rokonok, Sharon valamivel édesebb (talán mivel non-astringent), Costata sütőtők ízű nekem csersavmaradékkal, Ragno finom édes, de régen ettem, 3 éve nem emlékszem, Mercatelli finom édes, sötétnarancs húsú és krémes-szaftos (vagy csak túlérett volt :)

Az lenne jó, hogy mint a borkóstolók, egyszerre, (akár bekötött szemmel) kellene végigkóstolni, szájöblögetéssel (bár akkor is az ötödikre már elfáradnak az ízlelőbimbók) lenne kóstolva, mert év/évek távlatából nehéz hasonlítani.

az biztos, hogy hatalmas különbségek nincsenek.

a csersavas és keményen is édes fajták alkotnak egy ízcsoportot talán, ill. az eddigiek közül a Costata ütött el jobban.

Előzmény: Amita13 (127)