bizony van egyetemi paw-paw kutatás Amerikában, nem is akármilyen!
http://www.pawpaw.kysu.edu/
persze, ez főleg a nemesítést érinti, nem az annonacin mennyiségének és toxikusságának a kutatását. próbáltam keresni még (természetesen angol nyelvű) cikkeket, de nem nagyon találtam, lehet, kevés (több óra) időt töltöttem vele :) :(
a meglátásaim korábban leírtam, aki új a fórumon, vagy visszaolvasna.
röviden csak annyit, hogy a krémalma (cserimoja) problémásabbnak tűnik (az is Annonaceae és magjából rovarölőt készítenek, bár ha meggondoljuk a csalán is levéltetű irtószer, és mégis kiváló, problémamentes gyógynövény). szóval nem vagyok a paw ellen, csak valaki kutathatná jobban ezt a kérdést Amerikában, hogy legalább a gyerekeknek nyugodtan adjam, nekem nem annyira számít, bár azért mégis, még nevelni kell őket... :)
persze, nem lehet belehalni a fogyasztásába, de épp elég, ha lassan fejti ki a hatását.
pl. az azbesztről tudjuk, milyen pusztító, és az is évtizedekig tünetmentesen működött...
valaki írta, h 1 db sunflower nem oszt nem szoroz, ez maximálisan így van. de van olyan is, aki napi 5-10 db-ot eszik 3 héten át, éveken keresztül, az azért már más tészta...
én magamnak 5-10 db/év mennyiségben határoztam meg a limitet (nem tudom, tudom-e tartani?
:):(, így legálaább nem is unom meg (mert azért valljuk be, napi 5 db után már egy kicsit besokall az ember az ízéből, annyira különleges-szokatlan.)
felmerül, miért foglalkozok még az annonacin kérdéssel?
anno elgondoltam, hogy csinálok egy 20-30 fás miniültetvényt papauból, lázban tartott a gondolat, majd leforrázott a megtalált cikk és bizonytalanságba döntött. ezért lettem mérges rá, mint hűtlen szeretőre... :) valakinek van is 50 fája az Alföldön a "fagytűrőre" szokott írogatni, azt hiszem.
meg korábban tettem fel linket egy tiroli farmról is:
https://www.youtube.com/watch?v=gPGmo-paawc&list=PLQYK_7IYz3KIsLRNbsIwyRDbAHulcuF_V&index=82
és
https://www.youtube.com/watch?v=cwEUMGN4JsM&index=82&t=0s&list=PLQYK_7IYz3KIsLRNbsIwyRDbAHulcuF_V
- ötletes pl. a vidoban bemutatott háló a fa alatt, így nem üti meg magát annyira a gyümölcs, Juditnak is javaslom talán, bár inkább csak a bolti értékesítés, és "hosszabb" eltarthatóság miatt lehet fontos),
és német:
https://www.youtube.com/watch?v=QtDMCKrOns4&index=84&t=0s&list=PLQYK_7IYz3KIsLRNbsIwyRDbAHulcuF_V