Amit én megtudtam a Római Birodalomról, annak alapján leginkább a Köztársasági kor azon ideje alatt lehetett nagyjából normális Birodalomnak mondani, amikor még csak a (nagyrészt etruszk származású) patrícius családoknak volt beleszólás a döntésekbe.
Amint a plebejusoknak is jutott szerep, felvirágzott a szavazat vásárlás, elkezdődött a romlás.
Aztán jött az, hogy gyakorlatilag egy gazdasági gyarmatosítás ment végbe a meghódított területeken, hasonlatos ahhoz, amit ma az USA csinál, vagy amit a britek Indiában.
Amennyire én tudom, a 2.-3. században kr után, már nem is tudták a vízvezetékeket javítani se, nemhogy újakat építeni.
Ami ennél is rosszabb, hogy a végére már szinte az összes római földbirtok pár ember kezében volt, az egykori etruszk dinasztiák elszegényedtek és eltűntek. Onnan kezdve a Birodalomnak kampec volt.
Ezért győztek ellenük olyan könnyen Atila hunjai - a hun birodalom pontosan az ellentetje volt a Rómainak: minden nép megőrizhette nem csak a vallását, de a társadalmi berendezkedését, a szakmáit, a termelő egységeit, ma úgy mondanánk a vállalkozásait. Nem tették tönkre például a helyi kézműves ipart olcsó, ratyi áruval, ahogy a rómaiak. és még sorolhatnám.
Ez a tolerancia magyarokra is jellemző volt mindig.