123János Creative Commons License 2018.05.19 0 0 50

Érdekes ez a megporzás. Costata nagyon korán virágzik, mikor a porzós fajta virágozni kezd a Costata már el is virágzott.

Mikor még nem ültettem ki a Mercatellit, akkor majdnem mindegyik Costatában volt mag. Arra csak később jöttem rá, hogy a teleltetőben megindult a Mercatelli, ezért egyszerre virágzott a Costata és a Mercatelli. Mercatelli porzós és termős virágokat is nevel. Szerencse, hogy a Costata hamar virágzik, mert semmi haszna a magossá válásának, mert magosan is csersavas marad. Lotus és a  datolyaszilva fajták rokonságban állnak egymással, de nem porzó társak. Ebben az évben a Mercatelli csak termős virágokat nevelt, tavaly viszon csak porzós virágok voltak rajta. Az elmult időszakban volt eső a csapadék mentes időszakban a fákat mérsékelten öntöztem, gyümölcs hullás minimális. Van még egy termő korú fa itt Orosházán, de nem öntözték. Nagy eső után rengeteg a gyümölcs veszteség, terítve a sok apró gyümölcs a fa alatt. A mérsékelt öntözést nagyon fontosnak tartom, mert el lehet veszíteni akár a teljes termést, ha erre nem figyelünk. Tavaly nem volt nagy szerencsém a datolyaszilvákhoz, mert kétszer is volt jégeső, egyik alkalommal nagy dió nagyságú. 5-6 méter magas Costata 2-3 éve 100-110 db, gyümölcsöt terem évente,de talán eljött a nagyobb termés ideje. 

Előzmény: dg46 (44)