van_Persil Creative Commons License 2018.05.19 0 0 22731

Én is mikroteraszosan müvelem a sajátomat, kipróbáltam a "füvesítést", de kifejezetten gátolja a szölö fejlödését, mert egyrészt nem engedi a nitrogén feltáródását nyár közepén, másrészt nem engedi a csapadék lejutását a mélyebb rétegekbe. Soraljmüvelö gépet nem tudok használni, mivel a soraim közt akár 40-50 cm-es szintkülönbség is lehet, olyan gyomirtót, ami a magrólkelök ellen tartósan hathat, tilos használni (pl. ilyen volt a casoron) a lemosódás miatt, így nekem maradt az évente 2-3-szori lúdlábkapás kultiválás (a rotációs kapa túlságosan meglazítja a talaj felszínét, aminek egyenes következménye a lemosás), + összel és tavasszal medallonos gyomirtás a 3 évesnél fiatalabb tökék kitányérazása után.

A svájciak, németek könnyen elöírhatják a füvesítést, náluk a mienknél több és egyenletesebben eloszló a csapadék. A gond akkor keletkezik, ha pl. a német bio-elöírásokat egy az egyben akarják Magyarországon is alkalmazni, elfeledve, hogy mi nem óceáni/nedves kontinentális, hanem nedves (Alpokalja/Sopron)/száraz kontinentális éghajlaton vagyunk.

Nekem az égvilágon semmi bajom az olaszrizlinggel, nálam a fö fajta, de a szölöfajtának vannak hibái, a legföbb, hogy tömöttek a fürtök, így érés közben a fürtök közepén a bogyók összeroppanhatnak. ha szernecsések vagyunk, akkor csak aszúsan rothad, ha nem, akkor sima szürkepenész, rothadtízzel. Természetesen lehet belöle desszertbort készíteni, de ahhoz olyan klíma kell, mint ami a Sopron vármegyei Szil (Rust) környékén van: meleg ösz, de hajnali párával. Bakonyi Karcsi bácsi szokta mondani, hogy az olaszrizlingnek van a legszebb maradékcukra.

Előzmény: oltottszekely (22729)