diospyros Creative Commons License 2018.05.17 0 0 10189

igen, ha az ember sok mindent maga old meg, gazdaságosabb lehet a termesztés.

jó fajtaválasztással (+ sok minden még persze) kisebb a fapusztulás.

a ceglédi aranytól én félek, lehet hogy alaptalanul (1 volt csak nekem, de kipusztult),

de sok sikert hozzá.

még egy fontos: többször említi a cikk a 7%-os banki kamatot, ami elmarad,

mivel nem betétben van a pénz, hanem ültetvényben.

ez helyes szemlélet (TI. hogy ezt is figyelembe veszi!)

DE az a bibi, hogy 2010-es, 8 évvel ezelőtti a cikk,

és 2014 környékén már csak a Questor kategóriájú cégek (meg persze Bróker Marcsi :)

adtak 7-8% kamatot, lekötéssel. (2015 eleje ezeknek a "cégeknek" a bukáskorszaka.)

De ezekkel az "ajánlatokkal" nem érdemes számolni, mert értelmes ember nem tartott ott pénzt.

Szóval, ha átlagolunk, akkor az utóbbi 8 évben kb. "csak" kb. 2-3,5% kamat maradt el,

az utóbbi pár évvel számolva meg csak 1% körül (ld. állampapír. tőzsdével nem számolok, mert az nem passzív és biztos pénz.) IGAZ, ez változni fog (infláció és kamatemelkedés), lásd 2020-as világgazdasági összeomlás :) :((

ez csak az én "vesszőparipám", de leírom (most is), hogy majd 2 év múlva hivatkozhassak, linkelhessem ezt a hozzászólást, hogy már akkor megírtam, nem "most" találtam ki.

(ha meg nem jön be, elfelejtjük :)))

de valami biztos lesz sajnos, ez a mostani irreális állapot (0% vagy mínusz világkamat) és a korábbi gazdasági válság szőnyeg alá söprése (világszinten) ki fog bukni.

a kajsziültetvény esetében :) annyi a lényeg, hogy mivel az nem 8 évre van ültetve (jobb esetben, bár az intenzív ültetvény kb. ennyi 8-15 év), de én abban annyira nem hiszek, nem fekszik nekem.

tehát elmaradt kamatot valamennyit számolni kell.

(persze a kamatnál azt is nézni kell, volt-e infláció. az elmaradt 3% kamat, lehet, hogy jobb, mint az 5%, ha közben az öt százalékos időben nagyobb volt a pénzromlás...)

még egy: ha lakástakarékba teszed a pénzt, és annak a hozamát veszed elmaradt "kamat"-nak, akkor azért már súlyosabb a helyzet. sokan (legtöbben) nem tudják, hogy az LTP 4 éves verziója
(a kis költségeket is levonva) kb. 11!-os kamatot hoz. TUDOM, nem kamatozik, hanem 30%-os állami támogatás jár reá, de a 4 évvel elosztva ennnyi. ezt nem csak én számoltam ki, úgyhogy ennyi. akit ez a téma érdekel, írjon privátban, kötök neki LTP-t (harmadállásom :) jobb feltételekkel, mintha bemegy a fiókba :) Reklám vége :)

Előzmény: Benedek János (10185)