Saját gyakorlatom az, hogy gyógyszertárban vettem pumpálós alkoholos fertőtlenítőt, és azzal fújom le a vágóéleket. Van hogy előtte még jól el is mosom mosószeres vízzel és fémhálós dörzsölővel tisztítom.
Az elmúlt évben erre nem figyeltem és vélhetően fitoplazmát vagy más bakteriális fertőzést sikerült metszés során teljesen más növényekre is átvinnem, ami az adott növényen nyomon is volt követhető. Most hogy ezzel az eljárással fertőtlenítek, nem veszem észre hogy megjelent volna bárhol is az adott fertőzés.
A fapusztulásra visszatérve, vallom az itt is terjesztett nézetet, hogy egy jó kondícióban lévő fa kisebb eséllyel fog elpusztulni mint az, amelyik "éheztetve" van. Legyen tápanyag, öntözd, permetezd.
Én ezt gondolom. De a tápanyag és mikroelemek fontosságát a gyakorlatban is tudom igazolni, hogy olyan fa is kirobbanó formába került, amelyik előtte bizony nagyon rossz állapotban volt.
Csongrád melyik részén van az ültetvényed? Bokros felé?