APT Creative Commons License 2018.05.14 0 4 164919

Sajnos elég gyakori dolog, hogy egy előkerülő régi tárgyról sokan azt hiszik, hogy pusztán a kora, feltételezett ritkasága ("nem is láttam belőle másikat a neten") okán kiemelkedő értéket képvisel. Holott ez még a tényleg egyedi dolgokra is csak nagyon ritkán igaz - egy régi festmény például biztosan egyedi példány - az elsöprő többségük mégsem képvisel komolyabb értéket, nota bene többségük teljesen értéktelen...

Ez az óra pedig bizony egy tömeg-gyártott ipari termék, amelyet meglehet, valamilyen alkalomra egyedileg feliratozottan rendeltek, de ez kb: pont ugyanazt jelentette már anno is, mint amikor ma valamelyik nagyobb cég a dolgozói premizálására rendel egy sorozat egyedi feliratos karórát - ezek mögött általában pár ezres értékű olcsó kínai órák állnak, és később, használtan az sem ritka, hogy még annyira sem becsüli őket a piac, mint ha felirat nélküliek lennének (mondván, hogy így "ciki őket hordani").

Tartom amit leírtam - ez egy olcsó és egyszerű tisztviselőóra, minimálisan kövezett szerkezet, Roskopf-jellegű a kilincs is - a maga korában egy bizony egy kimondottan olcsó munkásóra volt. Az ezüst már akkor sem volt rendkívüli érték, ebben a tokban lehet 12-15g legfeljebb, ez ma 1500-2000Ft ezüstérték önmagában - és nem volt sokkal több arányosan száz éve sem (a 2 koronás pénzérme volt 10 grammos, nagyjából hasonló ezüst-súlyú lehet ez a tok - a századelőn egy munkás havi átlagbére 80-120 korona körül volt) - és az óra állapota sem kiemelkedő.

Igen, úgy gondolom, hogy ha kapna érte 20 ezret, az már egészen jó ajánlat lenne, komoly a valószínűsége, hogy ezt sem kapja meg érte. Teljesen megértem, ha ez most nem esik jól, mást várt - de szerintem ez a realitás. 

Előzmény: wantedbear (164914)