Köszönöm, igyekszem…
Eleinte Compo Sana citrus földet használtam, most már keverem: 30-30% Kekkila tőzeg és Compo Sana citrusföld, 20% alginit, 10% agyag granulátum és 5-5% Lechuza Pon és perlit. Legutóbb már ment bele egy kevés Agrooter gyökéritató is.
A Lima Rossa tavaly április óta van meg (Oázis – áprilisi akció), amikor megvettem, még nem tudtam, hogy Rangpur. Amit leszedtem és felvágtam az már valószínű túl volt érve, de olyan mandarinszerű volt az íze.
A cédrátot is akkor szereztem, úgy választottam ki, tele volt virággal és volt rajta egy régebbi nagy termés csonk. De tavaly nem hozott termést, és ahogy eddig látom a kinyílt virágokat, azok is termő nélküliek, nem tudom miért.
Az ujjas citromokat sokáig sajnáltam megmetszeni, de egyik másik, hát jócskán megnyúlt. Akkor dugványoztam először – talán 2-3 éve. Feldaraboltam, visszavágtam a leveleket 1/3-ra, INCIT-8-ba mártottam. Nem volt perlitem, csak Lechuza Pon, hát azt átnedvesítettem, lyukat bele, megszórtam egy kis fahéjjal, és bele a dugványokat, majd mini fóliát csináltam az ablakba a radiátor fölé. Rendszeresen permeteztem, és elsőre majdnem mind gyökeresedett. Ezek közül még megvan 5 db, és ezek csak pon-ban vannak – amolyan hidrokultúra. De lehet, idén átültetem mindet földkeverékbe, mert abban a többi mégis szebben fejlődik. Azóta még annyi változott, hogy átlátszó IKEA-s dobozt és perlitet használok, és abban is szépen megerednek. A termésekkel még nem kezdtem semmit, talán majd idén, de sok még nem volt egyszerre. A teleltetés sem laboratóriumi körülmények között volt – 8-15 fok között mozgott, 60-70% páratartalom, két oldalról ablakon fény - ugyanakkor csak egy dugvány dobálta el a leveleit (meg a végére a bergamia néhány ága elhalt), de úgy látom, magukhoz fognak térni, hajtanak.
Röviden most ennyi…