Mintha írta volna valaki, hogy a Rubista elég betegségérzékeny...
Milyen szempontból?
Én úgy jártam a pár éve ültetett csemetével, hogy tavaly láttam rajta pár helyen mézgásodást, de semmi egyéb feltűnő tünetet. Szerencsére olyan helyeken, amit kisebb áldozatok árán feláldozhatónak ítéltem, inkább a szabályos koronaforma rovására menjen a visszavágás, mintsem a fa elvesztésére...
Aztán a visszavágások után nyáron semmi extra. Szépen nőtt.
Idén ugye tudjuk jól milyen volt az időjárás... a már duzzadó bimbókat vitte a fagy. Pár darab tudott csak kinyílni. És abból is egy kevéske megtermékenyülni.
Aztán előbb egy ága, aztán egyre több elkezdett hervadni. Nem a moníliás ág-elszáradás, hanem csak hervadás. Semmire nem ment hetek óta, de még életben volt.
Hétvégén a végére jártam.
Az ágon belül volt a fás részben egy sötétebb rész. Nem az ágvégtől, inkább a törzs közeli elágazódásnál. Sajna lehúzódott a törzsbe. Visszavágtam, ameddig láttam belőle valamit...
Most egy olyan 30 cm-es csonk van az oltás felett. Nem tudom érdemes-e vele foglalkozni, ha egyáltalán kihajt....
Ha jól éreztem, mert megszagoltam a levágott metszlapokat.... kicsit édeskés, émelyítő illata volt.
Vagy csak képzelődtem? Mi lehetett ez? Ráismer ebből valaki?
Ja.. mézga most nem volt.
Ássam ki biztos, ami biztos?