bandos12 Creative Commons License 2018.04.27 0 0 10120

Kedves Termesztők!

Részben hobbi jelleggel, egykét éven belül, szeretnék kajszibarackot termeszteni. Nem értek hozzá. 

A rendelkezésre álló terület 16 méter x 220 méter, ha jól gondolom, olyan 3x40 = 120 db fát tudnék ültetni ezen a szűk 4000 m2-en. A telek délre néz, árnyékot nem kap, és valamelyest lejt is. Kútvíz van.

Csak és kizárólag úgy érdekel az egész, hogy a mai legmodernebb vagy ahhoz közelítő megoldásokkal termesztenénk. Ellenálló, korszerű fajta érdekel, amely (csöpögtetéses?) öntözést kapna. 

Még azt sem döntöttem el, hogy befőznivaló (ipari) lenne a cél, vagy frisspiacra vinném. De inkább befőzni és esetleg pálinkának valót csinálnánk. 

Energetikus mérnök vagyok, családi házak energetikai tervezésében segítek és adok tanácsot, ott is a a legegyszerűbb és legkorszerűbb megoldásokat javaslom, illetve valósítjuk is meg néhány saját kivitelezésünkön. Alacsony energiaigényű házak, fotovoltaikus napelemes rendszerek, egyszerű áramalapú fűtések... Most a termelők valószínűleg úgy olvassák a tervemet, mint én szoktam azon jövőbeni építkezők ötleteit, akik megkeresnek, és még látom, hogy fogalmuk nincs, mit kéne. Illetve pontosan annyit olvastam a témáról, amik először jöttek szembe az interneten: de a házépítésnél is azok általában baromságok, vagy elavultak. Ennél szeretnék továbblépni. 

Ha esetleg van valami jó tanács, szívesen fogadom. Nem ebből szeretnék megélni, de célom, hogy 4-5 év után már nyereséges legyen, főleg, ha jó az év. Köszönöm.