mizu12 Creative Commons License 2018.04.25 0 0 2008

Szia,

Nem vagyok profi zenész, de ugyanezen a folyamaton nemrég én is végigmentem.

Közel 3 hónapon keresztül nagyon aktívan kerestem a piacon 200 körüli árkategóriában digitális zongorát, és a legvégén két típusra szűkült a lista:

• Kawai ES-110
  • Roland FP-30

Szerintem az interneten nincs olyan review vagy fórum, amit ne olvastam volna el ezekről a digitzongorákról, és ezek alapján nálam is egyértelműen a Kawai volt a favorit.

Aztán a fenti két hangszert gyakorlatilag hetente kezdtem tesztelni, és a következőkre jutottam (teljesen szubjektív értékelés következik):

- A Kawai hangja talán árnyalatnyival jobb, mint a Rolandé. Ez valakinek nagyon fontos, én arra jutottam, hogy a MIDI világban a hang már cserélhető.

- Elektronikai tudásban kb. ugyanazon a szinten vannak.

- A Kawai talán picit könnyebb.

- A Roland Piano Partner applikációja remek: nincs szükség a zongorán gombok nyomogatására, pikkpakk elérhető bármilyen beállítás telefonról/tabletről, ráadásul mindent rögzít, visszamenőleg meg tudom hallgatni, hogy játszottam rajta februárban, stb. Ilyen alkalmazás a Kawaihoz is létezik, azt közelebbről nem ismerem.

De:

- Mivel nincs grafikus kezelő felület, elég puritán mindkettő, viszont ha lehet, a Kawai igazán fapados ezen a téren, sajnos (a BT applikáció használata itt erősen ajánlott).

- Viszont a legfontosabb: a Roland billentyűzete nálam egyértelműen és magasan nyert. A touch-and-feel és az egész kinézet sokkal komolyabb érzetet kelt, nincs benne a Kawai kicsit "műanyagos" mellékíze. (És azóta is akárhányszor csak ráteszem a kezem, tudom, hogy jól döntöttem, hogy Roland FP-30-at választottam.)

Ha leülök elé, gyakorlatilag addig tolom, míg a az ujjaimat mozgatni tudom. Nekem egyértelműen bejött.

A fenti egy amatőr zongorista véleménye, csak azért írtam le, hogy vásárlás előtt nagyon fontos (akár többször is) kipróbálni a hangszert, mert az internetes értékelések teljesen elvihetik az embert.

Persze aki az alapján dönt, sem fogja megbánni a vásárlást, mert már előre meggyőzi magát, de érdemes kritikusan kezelni ezeket a review-kat, és az egyéni preferenciák alapján meghozni a végső döntést, hisz a hangszerrel egy ideig együtt él az ember.

Előzmény: Iosefx (2006)