Nem lehetett rajta "gyárilag" ha fizettél is érte, akkor átvertek. Ennyi.
Amphenol
Ami a topicot illeti, errő már írtam nem egyszer. Ma is kapható olyan készülék, amihez gyárilag NNG szoftver van és a Google Play-en is megvehető nem egy verziója.
Azt viszont te is beláthatod, hogy tört/lopott szoftver amellett, hogy jogellenes, még support szempontjából is problémás. Hagyjuk hogy a magyar nép szereti a dolgokat okosba intézni, és hogy sokak szerint csak a kőműves a melós, de gondolj bele:
- A tört szoftver azért működik, mert olyan változtatás van benne, amit gyárilag nem tartalmaz
- Az innen/onnan megszerezhető szoftverek jó része eleve nem az adott készülékre készült, tehát kvázi a hardver sem minden esetben támogatott. (Azt hagyjuk, hogy "de elfut rajta")
- A legtöbb önjelölt skin buherátor még ma sem tudja pontosan mi mitől működik (jó.. az NNG se biztos), és így terjesztenek skineket, meg egyéb okosságokat. Láttam már Wayteq 820-on, agyon skinezett, millió grafikai elemet használó szoftvert ami alig döcögött. Nagyon nem mindegy, hogy a "vas" micsoda...
- Ezekkel együt beesik ide valaki és kvázi anélkül hogy elolvasna bármit is (akár csak 3 előző hozzászólást) beböfögi, hogy X kütyün nem megy a cucca... Erre valaki közli (orbitális baromság) hogy írjon felül ezt meg azt. Lásd a gyári szoftveren (ami egyébként esetünkben gyári listaáron a kütyüvel együtt 250e Ft) ha felülírod warez térképekkel az eredetit, onnantól rábasztál.. (már bocs.) Hiszen hogy mész be a kereskedőhöz aki ebből él? "Bocs szarok a bevételedre, okosba meg a akartam csinálni, de te most ingyé' csináld vissza"?? Margit.. nóóórmáális?
Annó arról is írtam (bár a sok warezhuszár, meg okostojás persze csak azt látja, hogy nem tetszik a warez), hogy a programozó is meg kell éljen valamiből. Ha te nem fizetsz a szoftverért, nem fizetsz a supportért, vajon ő miből fog fizetni a kifliért?? Ha pedig más állást keres, a te szoftveredhez ki fog frissítést vagy pach-et csinálni??
Aztán arról is írtam, hogy bár sok warez fórumon (többek között az én leírásaim alapján is) többnyire olyanok osztják az észt akik tapasztalati úton szereztek tudást, vagy más tollával ékeskednek (lásd lefordítanak egy orosz vagy angol warez fórumból). Na már most... ha nem érted a működést, hogy lehetsz benne biztos, hogy amit javasolsz az jó megoldás?
Arról már ne is beszéljünk, hogy szoftver és szoftver között is van különbség.. Nem véletlenek a verzió számok, ezek többnyire egy-egy gyártónak egyedileg készült verziók, vagy a megrendelő szájíze szerint kerültek elkészítésre. Van amelyik pl. hiába sokkal magasabb verziószámú, sokkal butább is, mivel a "megrendelő" nem kérte az adott fícsört az NNG-től a szoftverhez (mert úgy drágább lett volna)
Az eszem áll meg amikor látok egy egy új NNG terméket "frissebb"-ként reklámozva, miközben messze szarabb mint az előtte egy évvel megjelent verzió...
A térképekről ne is beszéljünk. Számos olyan térképcsomag van, aminek a kiegészítő file-jai nem is működnek együtt, illetve pl egyesz szoftverekkel nem működnek megfelelően. Lásd pl "hülyeséget tervez" vagy "levisz az autópályáról"... stb. A nagy tiszteletű warez usernek mi a válasza: "hát biztos szar a térkép, tőőccsé le másikat"....
Na már most.. írtam itt is valamikor, hogy pl az iGO 8 egyes verzióiban volt egy hiba, ami miatt a nem együtt fordított (értsd adott készülékhez tartozó) térképek használata esetén az országhatárok pl. nem illeszkedtek. Az újabb primo verziókban erre találtak megoldást, de a régebbi iGO8-ak esetében bizony nagyon oda kell figyelni, mihez mi való.
...és még sorolhatnám.
Összességében azért megkérdezném tőled is: Ki supportáljon? Az aki érti is, vagy az aki látott már ilyet? Aki supportál az ingyen tegye, vagy pénzért? Építsük be a szoftver árába a supportot vagy fizess érte külön?
Szívesen segítek bárkinek ennek ellenére, ha a szoftvere jogtiszta és a megfelelő hardveren fut. Minden más esetben csak találgatni tud az ember és szerintem azt senki se akarná, hogy olyan orvos műtse, aki nem tudja melyik a vese és melyik a máj.... Persze... hajat vágni nem csak a fodrász tud... ollót látott már mindenki.. csak kérdés a végén milyen lesz a frizura.
Na ennyit a topic bezárásról. ;)