kardosur Creative Commons License 2018.04.04 0 0 25475

Nem feltétlenül a a borélesztő a jobb, csak talán azt jobban  lehet venni vidéken is. Ha nincs sörös.

 

Mint ahogy mondtam, erjeszt a pékélesztő is. Talán  nem is olyan kényes, mint némelyik fajélesztő.

 

A borélesztők egyébként szintén széles hőfok tartományban erjesztenek.

Ezzel nincs is baj. Vannak már hidegtűrő élesztők is 7-10C foktól.

Mondjuk  ezen a hőfokon nagyon elhúzódik az erjedés, le is állhat. 25 fok fölött meg már olyan melléktermékek keletkezhetnek, amik rossz ízt adnak a párlatnak.

Manapság már gyakori a 7-15 fok körüli erjesztés fehérboroknál, 17-18 fokon erjesztés a pálinkáknál.

 

Ez ugyan borászat, de érdemes elolvasni. Szerintem érvényes a sörökhöz gyártott élesztőkre is.

http://www.kokoferm.hu/pdf/cikkek/bor/13.pdf

Előzmény: janijani (25474)