nobolond Creative Commons License 2018.03.28 0 0 422

Üdv sorstársak ! :(((

Több éve - 2004 körül - írtam ide, mint "gyakorló hasnyálmirigyes". 

Volt hogy egy hónapon belül 2x kerültem vele kórházba - esetenként másfél - két hétre. 

"Szerencsém volt" - mert ahogy olvasom az "orvosi protokoll szerint" több napig orron át (!!!) folyik a táplálás, és leszívják a képződő gyomorsavat - én ezt megúsztam, "csak" infúzióztak, gyógyszereztek, és koplaltam napokig (a napi pár db házt. keksznek már a látványától is csorgott a nyálam).

Végül - a sokadik enyhe, kezdődő  "tünetérzékeléskor" megfogadtam vki itteni tanácsát, és orvosi kálmosból készült teából ittam pár kortyot (NEM TÖBBET !). Irtózatosan borzalmas keserű íze van...

TERMÉSZETESEN MINDENKINEK CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE !!!!

Soha nem voltam "ivós" - sőt szinte absztinens, soha nem cigiztem - igaz, jókat enni szeretek.

Ami kiderült : epekövek okozták a hmgy-t - ki is vették az epehólyagomat és persze a kavicsokat...(Előtte nem tudták az okot, ezért kitágították a Vater-papillámat - ahol a hasnyálmirigy és az epehólyag váladéka közös vezetéken ömlik a bélbe -.Nnna, azóta aztán változó időközönként viharos hasmenés kínoz - lévén a "világ legjobb hashajtói az epesavak", amik akadálytalanul ömlenek a bélbe - "epehólyag tartály" hiányában.)

Viszont : a gyulladáshajlamom - többé-kevésbé - megszűnt.

Persze bizonyos enyhe tüneteket érzek ritkán-időnként (az orvostudomány vmi :"post-epehólyag hiány tüneteknek" nevezi.

Hogy miért írtam le mindezt ? Merthogy többen kérdezitek, hogy mik a tünetei a gyulladásnak, ill. hogy "jelez a hasnyálmirigy".  (Mert én is úgy vagyok, hogy "akit a kígyó megcsípett, a gyíktól is fél...:))))

Nos : azt írják, hogy "övszerű" a jelentkező fájdalom... Kérdem én : mi az, hogy "övszerű" ?  Nekem a műtét(ek) óta csak elviselhető mértékű fájdalmaim szoktak lenni (össze sem lehet hasonlítani, az "eredeti", korábbival) és bal ÉS jobb oldalon egyformán, középtájon - kb. köldökmagasságban. Ez lenne az "övszerű", vagy egy teljes "karikában" kellene érezni a fájdalmat ? Az biztos, hogy ez NEM bélrendszeri fájdalom, az más, és lejjebb van...

Diéta ? Kezdetben tartottam, most már nemigen - de vannak azért kaják, amiket elkerülök, mert ha eszem, akkor "jön a büntetés", olyan viharos, többszöri hasmenés formájában, aminek a végén szinte "abszolút epe" a székletem. Ilyenek a vörös- és zöldhagyma (SAJNOS !), a tej, joghurt és kefír

(sajnos !), a tejszínhab (SAJNOS), a keménytojás, a kenőmájas, az ananász (ezt még kibírom), a cseresznye, meggy és szilva, a pirított máj,stb. Nagy kedvencem a hideg gyümölcsleves  (amit azért néha szoktam enni pl. ma... "meg is kaptam érte a büntit". Kedvenceim a sajtok - arról nem tudok, nem is akarok lemondani - talán nem is ártanak...- bár a "sajtok sajtja" a vajjal kevert márványsajt megint csak "bajt okoz"...:(((

Bocs a litániáért...! Nem ígérem, hogy rendszeresen idenézek, de esetenként - bár jó lenne elfelejteni az egészet...