Molnár Ferenc : A hattyú - Örkény, házi főpróba - márc.22.
Főpróbán már voltam,de házi főpróbán még nem. Érdekes volt,hogy a színdarab végén a taps után nem jöttek ki a színészek,de mint megtudtam,házi főpróbán ez így van. Mindenesetre ez kicsit furcsa volt nekem. Aztán még attól is "házi" lehetett a próba, hogy kb. a 6. sor környékén ott ült a rendező, Polgár Csaba és feszülten figyelt a színészeire. Mellette valami számítógépezetekkel még két ember ücsörgött és figyelt, lehet,hogy azt nézték, mennyi ideig tart egy-egy felvonás, kell-e még esetleg húzni a szövegből, stb., de ezek csak az én következtetéseim.
Maga a darab: mint minden Molnár-színmű, humoros, bölcs, elegáns, fordulatos. A lecsúszott uralkodóház feje, Beatrix hercegné (Csákányi E.) mindenáron újra vissza szeretne kerülni a hatalmasok közé, az út a lányán (Tenki Réka) keresztül vezet,akinek a Monarchia örököséhez kellene hozzámennie. Fájdalom,az örököst nem nagyon érdekli a lány, így a gondos anya féltékennyé akarja tenni azzal,hogy Alexandra flörtöljön az öccsei házitanítójával (Nagy Zsolt). A színtér egy nagy, a falakról lepergő festékű kék hodály, meglátásom szerint jelzés arra,hogy ezek itten lecsúszott arisztokraták. A jelmezek XX.századiak, virágosak (a férfiaké is), olyan hippisek, kivétel a Mácsai megformálta Jácint, aki pap és ehhez mérten sötét zakót, nadrágot, papi gallért hord. Néhány mozzanatát a darabnak nem tudom megfejteni, ill.mivel nem láttam még ezt a színművet más előadásban soha,nem tudom, hogy eredetileg is van-e benne ennyi német szövet,amit fájdalom - mivel nem tudok németül - nem értettem, csak a nézőtéri nevetésekből sejtem,hogy poénosak voltak. A néhány mozzanat egyike, amikor elcsattan egy-egy csók férfiak közt, meg hogy miért hordoz egy hatalmas kitömött pávát a trónörökös (Ficza István) kíséretét játszó színész. Tetszett Für Anikó a trónörökös anyjának kis szerepében (csak a 3. felvonásban kerül színre), hűvösen elegáns. Nem tudom,hogy írjam le jól és nem sértőn,hogy én Tenki Réka szabálytalan szépsége helyett klasszikusabb szépségű színésznőt vártam volna Alexandra szerepére. Nagy Zsolt egyenes,becsületes házitanítót játszott.
Mindent összevetve, szeretném még egyszer megnézni ezt a darabot az Örkényben is és még más feldolgozásban is,a Grace Kelly-s filmet is beleértve.