Jó a gondolatsor . Viszont én azt gondolom hogy egy ilyen berendezés esetén sokkal fontosabb az abszolút hatékonyság mint a költséghatékonyság . Ugye milliós vagy akár tízmilliós is lehet az az érték amit védeni kívánunk tehát nem szempont hogy fillérekből tudjuk csinálni a védelmet . Ezzel a szalmás géppel szerintem az a baj hogy szalmát éget és ez az elképzelés lett megvalósítva nem pedig az , hogy egy hatékony és esetleg szabályozható gép legyen ... pl . hatékonyabb mint a Frostbuster .
Ugye itt a lényeg az , hogy minél több fűtóanyagot tudjunk elégetni adott idő alatt . Erre a tömörített szalma szerintem nem a legalkalmasabb . Vegyünk példának egy vastag fatörzset .... hogy tudjuk gyorsabban elégetni , ha egészben begyújtjuk vagy ha felaprítjuk ??? Egyértelmű ugye hogy ha felaprítjuk akkor . A biomassza erőművekben is felaprítják a fát és kibontják a szalmát is mielőtt elégetnék .
Mi mikor fűtöttünk a házi barkács gépünkkel ( amin még javítani fogunk ) ...szénnel és fával ... csak saccolom , hogy nagyobb teljesítményt értünk el mint a szalmás géppel . Onnan gyanítom , hogy a kb 6 órás használat alatt eltüzeltünk közel 200 kg jó minőségű szenet és ennél több fát . ( egész biztos több fűtőértéket biztosít azonos mennyiségű szén mint a szalma )
Amúgy nem a füstölésnek van értelme hanem hőmennyiség közlésével a védendő növénnyi részekkel ...magyarul... fel kell melegíteni a virágzatokat esetleg terméskezdeményeket hogy ne alakuljanak ki a szövetekben olyan jégkristályok amik átszúrják a sejtfalat ezáltal elölve az adott részt ( bibe , terméskezdemény ) . Fontos hogy értsük , hogy mi kell a jégkristályok kialakulásához .... ugye megfelelő ( negatív ) hőmérséklet és ... idő !!!! Ebben az esetben az idő egy nagyon fontos dolog mivel ha nagyobb a hőmennyiség amit közölni tudunk akkor ez az időkapu is tágul ami alatt nem alakul ki a fagyás .