Afurada,
talán itt még nem volt rója szó. Egy egy kis halászfalu a torkolatnál, autóval ahogy átértek az Arrabida hídon Gaia-ra, ott van rögtön jobbra lent.
A dombról lehajtva rögtön a kikötőbe érkeztek. Itt még őrzik a hagyományokat, a halászok mikor ide hazaérnek, a ruhájukat az asszonyok egyből az ókori mosodába viszik és ezekben a beton teknőkben szappannal mossák illatosra. Mindnek van otthon automata mosógépe mégis ide járnak mosni.
Érdemes ide benézni, jellegzetes illatok terjengenek ebben a helyiségben.
A mosást követően a botokon kifeszített madzagokon ki is teregetik, ott száradnak a parton őrizetlenül.
A halak egy részét itt ebben a varázslatos kis faluban egyből fel is dolgozzák. Nagyon kevés turistával találkoztunk, inkább a helyiek körében közkedvelt ez a városrész amit egyáltalán nem bántunk. A csempével kirakott házak között
Aki szeretne olcsón, jóízűt, olyan ételeket enni amit főként a helyiek fogyasztanak, akkor ezeket a kis éttermeket itt lehet meglátogatni. Az utcán grillezik a tengeri halakat, az éttermekben meg lehet kóstolni például a tenger gyümölcsi pörköltet vagy a vinho verde-t azaz a zöld borokat.
Itt található a Interpretive Center is, ami egy múzeum szerűség, vagyis inkább egy galéria a halászfaluról. Ide a belépés ingyenes.
Érdekesség még, hogy Afurada-ból Portoba és vissza lehet vizitaxizni (kishajóval), ezt is a helyiek használják. Egy menetjegy ára €1,5
Próbálom megjelölni a térképen a két állomást, remélem sikerül belinkelni: link