tizsi_85 Creative Commons License 2018.03.08 0 0 6217

Szia! Én sokat gondolkodtam két évvel ezelőtt, hogy mi legyen a 70-300-as objektívem utódja. Cél volt a nagy gyújtótávolság, a jó képminőség, hogy beférjen a költségvetésbe és hogy jó nagy frontlencséje legyen.
Ötszázezer teszt és vélemény elolvasása után döntöttem a 150-500-as mellett. Utolsó szériás, fekete (nem a mattosabb szürke) objektívet vettem meg újonnan, már csak egy-két üzlet árulta.

Pentax vázon használom, így nálam az obiban és a vázban is van stabilizálás. Sok mende-monda volt/van, hogy mikor melyik stabi működik, melyik nem, "kiütik-e" egymást. Az igazság (nálam): mindkettő működik egyidőben is. A zoom-gyűrűt szoknom kellett ugyanis fordítva zoom-ol a tamronhoz képest, valamint tolózoomként is tudom használni, bár félve, nem tudom, hogy árt-e valójában.
A képminőség nyitott rekesszel nem épp csúcskategória, de f7.1-től már elég elfogadható, f11-nél pedig tűéles. Egyébként szoftveresen ügyesen kiszűrhető már a CA. ;)
Ami negatívum, hogy könnyen elveszíti a fókuszt. Én ugyan kék háttérnél gyorsan mozgó repülőket fotózok leginkább, de amikor elveszíti a fókuszt és újra rányomod az AF gombot, akkor végigpörgeti a teljes tartományt és az sok idő, addig elrepül a vasmadár. Hiányzik róla egy kb. "25-végtelen" szabályzó. Továbbá jó lenne egy fókuszrögzítő is, a gyűrűt csak összecsukott, 150mm-es állapotban tudod rögzíteni.

Azzal számolni kell, hogy csak az obi majd' két kiló, ha ki kell tartani rövid időn belül remegni kezd a kezed. Mérete is nagy, kitolva, vázzal több mint fél méter.
A végszó: természetesen nem összevethető a hasonló zoom tartományba eső L-es Canon objektívekkel (aminek 86mm-es lencséje van), én nem fogom lecserélni egyelőre. Anyaga erős, nem kopog, masszív darab, tekintélyt parancsoló. Megvannak a hátrányai, de a mai napig tudok vele "aztaku***" képet csinálni egy 9 éves vázzal (K20D), meg kell ismerni, meg kell tanulni használni és akkor jó lesz. ;) Remélem segítettem. :)

Pár kép:
https://www.airplane-pictures.net/photographer.php?p=17797

https://airshow-art.webnode.hu/events/

Előzmény: katicahaz (6216)