medveger Creative Commons License 2018.03.07 0 0 22457

Természetesen láttam a felvételeket, ahogy a szőlőkabóca és az általa (és kizárólag az amerikai szőlőkabóca által!) terjesztett vírus is folyamatos beszédtéma nálunk is. Valóban súlyos veszély és valóban komolyan kell venni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ész nélkül szórni kell a piretroidokat vagy más még súlyosabban károsító szintetikus rovarölőket. (Gondolom, a zöldkönyves oktatáson a méhkímélő technológia is előkerült, azt mégsem reklámozod ugyanilyen lendülettel, pedig hát a méhek eltűnését az emberiség valószínűleg egyetlen nappal sem élné túl.)

Szóval én csak azt mondom, hogy igenis van alternatíva, és érdemes elgondolkodni, hogy a családom által fogyasztott gyümölcsre emberre is veszélyes (ideg)mérgeket szórok, vagy pedig olyan szert használok, ami kizárólag a károsítót (jelen esetben a kabócaféléket és szőlőmolyokat - spinozad) pusztítja el, emberre teljesen ártalmatlan, MVI-je 0, stb.

Amit meg a lemosózásról írtál, az jórészt igaz: valóban a kétéves cser kérge alatt telelnek át tojás alakban ezek a kabócák. De egy most elültetett oltványon hol van az a két éves cser, amit már ezerrel kéne lemosózni, hogy tova ne terjedjen róla a kabóca? Eleve nem nagyon van kétéves fás része... Az oltványiskolában ezerrel fújták mindennel (hiszen nekik végképp megélhetés, hogy vírusmentes anyagot áruljanak, s őket még ellenőrzik is)...

Szögezzük le: egy most elültetett, oltványiskolából vásárolt, származási igazolással rendelkező tőkén sem kabócatojás, sem flavescence dorée vírus nem lehet.

Szóval alapvetően egyetértek a kabóca megítélését illetően (a filoxéra óta a legveszélyesebb kártevő), csak azt gondolom, hogy az ellene való védekezést is lehet környezettudatosan (kicsit talán több odafigyeléssel) végezni anélkül, hogy a kevésbé környezettudatos módszernél nagyobb kockázatot vállalnánk.

Zsu_1985-nek még ehhez: a fentiek ellenére a van_Persil által javasolt olajos réz-kén készítmények (lemosó permetezéshez, rügyfakadás előtt) egyébként szintén környezettudatos, akár ökológiai művelésben is engedélyezett szerek (többségük), én csak egy friss telepítésben tartom őket fölöslegesnek. A második-harmadik évtől akkor is nyugodtam használhatod, ha egyébként minimális vegyszerben vagy kizárólag "zöld" szerekben gondolkodsz.

Előzmény: van_Persil (22456)