Smürc Creative Commons License 2018.03.04 0 0 25339

Bocs, lehet, nekem volt egyértelmű, mert én már alapjaiban értem a folyamatot. Az "egyszerre" arra vonatkozott, hogy nem kitöltéskor, a kifolyó mennyiséghez keveredik hozzá a CO2, hanem az egész hordó egyszerre az elején van a kívánt szintre szénsavasítva. Azonban ha csak kieresztenénk belőle sört, nem maradna ezen a szinten a karbonizáció, hanem folyamatosan csökkenne, ezért CO2 ráadagolással pótolni kell a hordóban a csökkenő nyomást. A nyomásszabályzó pont ezt teszi, mindig a beállított szinten tartja a nyomást, akkor is, ha sör kieresztéssel lecsökkentjük, visszapótolja CO2-vel a sör helyét.

 

Az ásványvizeket is "egyszerre" karbonizálják a palackozás előtt. Ha egy kétliteres ásvánvizes PETpalackot kézbeveszel, kemény, nyomás van benne, a vízben oldva a kellő CŐ2. Ha kinyitod, kiereszted a nyomást és kitöltesz 2 decit, visszazárod, puha lett. Fél óra után megnézed, ismét kemény, megint nyomás alatt van, a vízből kibuborékoló CO2 pótolja a nyomást. De ha ezt ismételgeted, egyre kevésbé tudja pótolni, egyre kisebb lesz a nyomás, egyre enyhébb a víz. Hogy a söröshordó ne járjon így, ezért van a rápótlás.

 

Na, most meg már túl szájbarágós voltam, amire egy vén banyának...khhhm... akarom mondani Neked, Tisztelt Öreganyámnak természetesen, nincs szükséged, nem is mernélek oktatni, nehogy rám küld a sörrontó szellemet. De hátha valamely oktalan gyermeknek hasznára lehet.

 

Kellemes vasárnapot Mindenkinek!

Előzmény: öreg_néne_b (25328)