Ami neked fontos:
1, A fogyasztás, amit itt nem szerepeltetnek ilyen formában, de induljunk ki a második értékből, a teljesítményből. E szerint 140wh. Ez napi 14 órát használva és 40 forintos kwh árat feltételezve cirka 80 forint üzemeltetést jelent. Viszont a gyártó szerint csupán 120X40cm megvilágítására alkalmas lámpával. Ezek szerint kellene neked 6 négyzetméterre kb 12 ilyen lámpa. 12X80 Ft= 960 forint/nap/szoba
2, Aztán a PPF érték, vagyis Photosynthetic Photon Flux. Lényegében azt az fotszintetikusan hasznosítható energia mennyiséget írja le, amit a lámpa kibocsát. Hogy ez a 385 mennyit is jelent, azt nem tudom, de egy helyen azt olvastam, hogy a nyári napfényben olyan 2000 umol m-2 s-1 a maximum. Azonban ez utóbbi nem azonos mértékegység, ugyanis ez egységnyi területre, négyzetméterre van megadva. A kettő átváltható, ha tudjuk, milyen távolságból, mekkora területet világítunk meg egy ilyen lámpával. De erre vonatkozóan nem adott meg adatokat a gyártó. A legtöbb növények kb. 1000umol kell másodpercenként és négyzetméterenként.
3, 2,6 umol/J. Erről nem tudok sokat mondani. Annyit olvastam erről, hogy 2-es érték felett már jó, de a legjobbak elérik, sőt túllépik a 3-t is. Azt írja le, hogy egy Joule elektromos energiából mennyi fotont állít elő, amit umolban ad meg. Ha az eladó szerint ez a legfontosabb, akkor legyen így, és tényleg nem rossz, de azért van jobb is.
4, megvilágított terület. Erre már utaltam, hogy cirka fél négyzetmétert világít meg megfelelően. És ezt 160.000-ért. Ha az egész szobát ezzel akarod megvilágítani, és tényleg veszel fél négyzetméterenként egyet, akkor az 12 X160K. Szerintem ne számoljuk ki, hogy mit is a vége. :)
Konklúzió és véleményem a lámpáról. Tetszik, hogy a cég egy csomó hasznos adatot megadott, ráadásul az Osramtól biztosan nem gagyit kapsz, de túl drágának találom, ahhoz képest, hogy mekkora területet is világít meg. Én nem venném meg, szerintem, ahogy idehaza minden növényes lámpa, úgy ez is túl drága. Ha feltétlenül el akarod kerülni a Kínából rendelést, ahol az ilyenek sokkal olcsóbbak, akkor is inkább alacsonyabb áfás uniós országokban nézz szét.
Látom mindenféle esetben növényes lámpát akarsz. Szerintem ilyeneket itthonról venni a legkevésbé éri meg. Nem tudom mit kérnek ezekért a boltban, de a neten biztosan sokkal olcsóbb. Az égőkből durván 4-5 kell négyzetméterenként, de lehet hogy több is. Nekem egy 7 ledes ilyenem van ezért tudom. Ami a ledszalagot illeti, cirka 60w/5méter és ha ezt 50 centinél közelebb rakod a növényhez akkor is szükséged lesz arra hogy nagyjából fél méterenként rakj egy újabb szálat. 2x3 méteres szobával számolva ez 12 méter.
Végül a javaslatom ezek helyett.
Feltételezem, hogy a növényeket nyáron kiteszed valahova, vagy legalább nem akarsz ezekre folyamatosan világítani. Ez eseteben abból indulnék ki, hogy durván májusig kell valami megoldást találni, ami működik és egyszer egy komolyabb rendszerre lecserélnéd, akkor nem kellene kidobni, illetve nem volna nagy mennyiségű értéked már ebben. Amiket te most ajánlottál, azokat végleges megoldásnak nem tartom jónak, vagy az Osram esetén túl drágának. Szóval 3 darab 100-150w-s falra szerelhető reflektorral már meg tudod világítani a szobát és az elég is lesz. (szerintem). Sokkal olcsóbb, egy kis festéssel és gletteléssel javítható a fal ha lecseréled és ha kültérit veszel, akkor bárhol felhasználható. Ráadásul olyan fényár lesz a szobában, hogy lyukat éget a retinádra. :) A napi villanyszámla is csak cirka 170-250 forint.
Végül annyit mondanék még, hogy a fehér fény is lehet jó, sőt a lilás növényes fények nem olyan régen jelentek meg, addig mindenki fehér fényt használt. Szóval nem kell ragaszkodni a lilához, de ha most elhamarkodottan választanál valamit, azért, mert növényes, akkor az lesz a legrosszabb döntés. Én sok ilyen kis vackot kipróbálta, ami növényes és olcsó volt Kínából, de általában nem jöttek be. Többnyire túl kicsi területet tudnak megvilágítani. A komoly speciális fények, mint az Osram, meg jellemzően nagyon drágák. De te tudod, hogy mit szeretnél. Szerintem, színes fény csak akkor éri meg, ha magadnak építed, azzal meg az a baj, hogy nem tudni pontosan milyen színösszetétel a legmegfelelőbb.
Remélem azért nem volt túl hosszú.