calishu Creative Commons License 2018.01.15 0 1 25140

Szia!

1.) A hab hiányát a túl hosszú 50-55 fokos szakasz is eredményezheti. Egy ilyen világos sörnél szerintem elég mondjuk 10 perc. Esetleg egy kis zabpehely hozzáadásával meg lehet próbálni több habot csinálni.

2. és 3.) 72-73 fokon főleg nem erjeszthető cukrok keletkeznek. Ha szárazabb sört szeretnél, akkor érdemes a 60-65 fok közti pihentetést hosszabbra venni, 70-75 fok között pedig elég 30 perc. Az s04 kb. 4-es Ballling-ra erjeszt, vagyis azért hagy egy kis cukrot, emiatt is lehet kicsit édeskés. Ezt kicsit több komlóval is megpróbálhatod ellensúlyozni, de a több keserűség nem veszi el az édességet.

4.) A legtöbb esetben nem áll le az erjedés, csak az első pár nap után lelassul. Ha nem zár tökéletesen a vödör, akkor a nyomás elmegy máshol (nem a kotyogón keresztül), ezért tűnhet úgy, hogy leállt a folyamat. Én a helyedben (a fertőzésveszély miatt) nem kevergetnék.

Előzmény: Martinpapi (25138)