evodia2010 Creative Commons License 2018.01.06 0 0 25489

Az én nem tudományos megfigyeléseim: Mivel a citrusoknak télen is van levélzete, szerintem intenzíven párologtatnak, hőfoktól függően. Azt figyeltem 5 fok körül egész jól elvannak, de 10 fok körül már hamar kiszáradnak. Szerintem nem szerencsés egy növénynél sem a csontszáraz talaj. Érdemes enyhén nedvesen tartani. Pl 10 fok körül 1-2 heti kisebb locsolást szoktam tartani, kézi ellenőrzés után, de ez nem csömcsögősre locsolást jelent, hanem nedvesség utánpótlást pl. 2-3 dl egy nagyobb cserépbe. 4-5 hétre locsolás nélkül hagyni nekem nem jött be. Az égetett agyag cserepek jobban párologtatnak mint a műanyag "cserepek"! Ami számít még szerintem, nem mindegy, hogy a növény mennyire van nyugalomban. Az én néhány citrusom mindig elkezd virágot fejleszteni így az év elején. Ennyit a nyugalomról. Persze kérdés lehet, melyik volt előbb a locsolás, vagy a hajtás... Fontos továbbá mennyi talaj van a cserépben, ha a növény már kinőtte, tiszta gyökér az egész, akkor nincs mi tárolja a nedvességet! Volt ilyen kép is feltéve 1 hónap alatt kiszárított, tönkretett citromfáról. Nálad ezzel nincs gond a kép szerint. A nyári levélhullatás és gyors kihajtás lehet "kiszárítás", locsolás hiány sokk is. Viszont a kiszáradás jele a száradó pöndörödő levél, töppedő gyümölcs. Ha ilyen nincs, akkor nem az a probléma.... Szerintem :)

Előzmény: BAttila1964 (25484)