Coreokozo Creative Commons License 2018.01.03 0 1 932

Sziasztok!

Lenne egy feltevésem a mesterséges megvilágítással kapcsolatban. Szerintem nem csak az erdőt kéne nézni, hanem a fát is. Itt arra gondolok, a növény természetes élő vagy termő helyének kéne lemásolni a fény viszonyait, mint időben mint fényspektrumban meghatározzva. A wikipedia a barátunk elég sok hely konkrét éghajlati és fényintenzitási tulajdonságait leírja. Gondolok itt pl Magyarországon havi lebontásra vannak megadva hány órát süt a nap az adott hónapban és a legkedvezőbb azaz melyik hónapban hajt a legtöbbet melyik hónapban virágzik stb... A ledek fényspektrumma jól össze van szedve az oldalon. Szükség van kékre, zöldre, pirosra, hidegfehérre. Az eloszlása a fénynek változatosságában a nap fényspektruma segít. Ez alapján a hidegfehérre van a legnagyobb szükségünk ami legalább 6000 kelvines. A nap fényintenzitása itt van valahol a google szerint.Majd ahogy sokat tanult NASA sok megmondták hogy 24% zöld kb 10% kék fény ideális a leírt hullám hosszokban. De a piros szerintem sok igazából szerintem virágzásnál van jelentős szerepe mind addig kis %-ban hasznosul. Ez szerintem ugyan úgy 10%ban meglehet határozni mint a kéket. Majd virágzásnál emelhető 20%ig is. Ezt arra alapozom, hogy sok növény a reggeli napfényyel és az éjszaka közelettével a legaktívabbak virágzáskor jól megfigyelhető. Egy holland oldalon olvassa is bele futottam ebbe a feltevésbe a piros fény a virágzást segíti jobban. Egyébként kisérleteztem vele császár fáknál és jól hozta a növekedést ezen fények kombinációja. Fehér fény volt a legtöbb a piros, kék, és zöld fények azonos mennyiségben voltak jelen. Azonos volt a természetes napfényhez viszonyítva már amennyire meghatározható szemmel. Tapasztalataim és eszem ezt súgja, hogy ez a jó út ha mindent másolunk a természettől. Remélem segítettem valamiben. Továbbra is folytatom játszadozást a fényekkel :).